Bidenova administracija tvrdi: U Ukrajini poginulo i ranjeno preko 75.000 Rusa

.
Broj poginulih i ranjenih Rusa premašio je 75.000, rekli su zvaničnici Bidenove administracije danas članovima američkog Kongresa na povjerljivom brifingu, javio je CNN u srijedu.

"Obavješteni smo da je preko 75.000 Rusa ubijeno ili ranjeno, što je ogromno, imate nevjerovatne količine ulaganja u njihove kopnene snage, preko 80 posto njihovih kopnenih snaga je zaglavljeno i umorni su", rekla je predstavnica demokrata Elissa Slotkin iz Michigana.

"Ali oni su još uvijek ruska vojska", dodala je.

Ukrajinska vojska je u četvrtak ujutro objavila da je oko 40.230 ruskih vojnih žrtava od početka rata.

Prošle sedmice, visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da SAD vjeruju da ruske snage svakodnevno trpe stotine žrtava u ratu, uključujući hiljade poručnika i kapetana.

Newsweek je u četvrtak izvijestio da je otprilike polovina ruskih snaga poslanih u zemlju ubijena ili ranjena.

Ruska vojska je također "umorna" i Ukrajina planira kontraofanzivu na jugu, objavio je CNN, pozivajući se na izjave poslanika na brifingu. Američki zvaničnici vjeruju da je kontraofanziva način Ukrajine da ponovo zauzme okupirani grad Herson, koji se također nalazi na jugu Ukrajine.

Šef britanske tajne obavještajne službe Richard Moore rekao je prošle sedmice da vjeruje da će, budući da ruske snage gube ljudstvo, početi "gubiti snagu u narednim sedmicama", navodi se u izvještaju.

Slotkin, koji se nedavno vratio sa putovanja u Ukrajinu, rekla je da će narednih nekoliko sedmica biti kritično za to kako će se sukob odvijati. Slotkin je također navela da postoji podrška demokrata i republikanaca za slanje raketa dugog dometa ATACMS u Ukrajinu.

Međutim, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je prošle sedmice da SAD neće obezbjeđivati ​​takve projektile jer bi "mogle biti upotrijebljene za napad na rusku teritoriju, što bi još više eskaliralo rat".

Rakete imaju doseg od čak 280 kilometara.

 

Foto:Arhiv