Bidenove prve odluke: Maske obavezne, nema gradnje zida, SAD u Pariškom sporazumu...

biden
Novi američki predsjednik ne gubi vrijeme i dio kontroverznih odluka koje je donio njegov prethodnik Donald Trump je već poništio, a narednih dana bit će ih još


Joe Biden je već donio i potpisao 17 odluka nedugo nakon što je zasjeo u Ovalni ured, a CNN je objavio listu svih odluka koje će donijeti u prvim satima boravka u Bijeloj kući, ali i narednih dana. Sve odluke Biden je donio vrlo brzo kako bi što prije 'popeglao' posljedice ostavštine svog prethodnika Donalda Trumpa. 

- Nema boljeg dana za početi s poslom nego danas - rekao je Biden pred novinarima u Ovalnom uredu.

Tako će jednim potezom olovke zaustaviti gradnju zida na granici koju je pokrenuo Trump, te će usvojiti progresivnije mjere koje se tiču zaštite okoliša. Prva odluka bila je vraćanje SAD-a u Pariški klimatski sporazum, ali će isto tako i zaustaviti izlazak Amerike iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Biden je prvog dana u uredu također potpisao uredbu kojom se traži revizija svih Trumpovih odluka kojima je ublažio mjere zaštite okoliša, uredbu kojom se opoziva dozvola za projekt naftovoda Keystone iz Kanade, te uredbu kojom se uvodi moratorij na istraživanja nafte i plina u području Arktika koje je Trumpova administracija nedavno otvorila za razvoj.

Biden je također obećao da će vratiti Sjedinjene Države na put da do 2050. godine postanu klimatski neutralne glede emisija stakleničkih plinova.

Bidenove uredbe također traže od vladinih agencija da razmotre smanjenje emisije metana, izmjene standarda učinkovitosti goriva kod motornih vozila, te mogućnost širenja područja prirodnih rezervata i nacionalnih parkova koje je Trumpova administracija reducirala.

Također, Biden je odredito obavezno nošenje zaštitne maske na svim posjedima u federalnom vlasništvu, kao i u svim federalnim zgradama. Već danas će imenovati koordinatora koji će nadgledati distribuciju cjepiva protiv korona virusa, ali i ostale medicinske opreme.

Prvi pravi radni dan, u četvrtak, Biden će se fokusirati na korona virus, a u petak na gospodarski oporavak. U tom smislu će idući tjedan krenuti s akcijom "Kupuj američko" kojom će potaknuti kupovanje proizvoda od američkih proizvođača. Također idući tjedan krenut će s prijedlogom eliminacije privatnih zatvora, a krajem idućeg tjedna potpisat će nekoliko odluka koje se tiču imigracijske i granične politike.

Izvor: