BiH 40. na listi zemalja s najmoćnijim pasošima u svijetu

Našim građanima nije potrebna nikakva viza za 73 zemlje, dok se za 40 viza dobija odmah po ulasku.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 40. mjestu na listi zemalja čiji pasoši omogućavaju najlakše putovanje, prema podacima "The Passport Indexa".

Ovo mjesto na listi BiH je zaslužila jer njeni građani sa pasošem mogu ući u 113 država na svijetu. Nosiocima bh. pasoša nije potrebna nikakva viza za 73 zemlje, dok se za 40 viza dobija odmah po ulasku. Bh. građanima je viza, pak, neophodna za 85 zemalja.

Na prvom mjestu ove liste nalaze se Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji građani sa svojim pasošem mogu ući u 167 zemalja, dok drugo mjesto dijele Njemačka i Singapur sa čijim pasošem se može ući u 166 zemalja.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje plasirana je Slovenija, koja se nalazi na sedmom mjestu i s njenim pasošem se može ući u 161 zemlju.

Sloveniju prati Hrvatska na 11. mjestu, te Srbija na 31. Makedonija i Crna Gora se nalaze na 36. i 37. poziciji.

Od svih stanovnika bivše Jugoslavije, najmanje mogućnosti za slobodno putovanje imaju ljudi iz sa Kosova, jer se njihovi pasoši nalaze na 81. mjestu.

Na posljednjem mjestu je afganistanski pasoš, s kojim se može putovati samo u 29 zemalja, a za njim slijede Irak, Pakistan, Sirija i Somalija. "The Passport Index" rangira 199 pasoša.