BiH bez vakcina i sa novim sojem koronavirusa, ali nema promjene režima ulaska

asd
Iako Bosna i Hercegovina još uvijek nije započela sa imunizacijom protiv Covid 19, izuzev što je bh. entitet Republika Srpska nabavio 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik 5, nema ni najava da će biti uvedene druge zaštitne mjere kako bi se smanjila mogućnost unosa virusa u BiH.

Već je potvrđeno da je krajem decembra u BiH boravio turista kod kojeg je potvrđena zaraza novim sojem koronavirusa B1117 koji se širi 30 posto brže.

Posljednjih nekoliko dana u obje sarajevske bolnice povećan je broj pacijenata na hospitalizaciji zbog koronavirusa. Novi soj izaziva i težu kliničku sliku.

Studija provedena u novembru 2020. godine pokazuje da je 19,2 posto bh. građana preboljelo COVID-19, a procjenjuje se da je sada to već oko 30 posto.

Režim ulaska u BiH mjesecima je nepromijenjen. Bh. državljani ulaze bez negativnog PCR testa, kao i državljani zemalja regiona, dok se negativan PCR test ne stariji od 48 sati traži samo od stranih državljana.

Vijeće ministara BiH nije razmatralo mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera prilikom ulaska u BiH, a najvjerovatnije je da to neće ni uraditi iako je to možda jedina mjera koja bi koliko toliko mogla smanjiti mogućnost širenja virusa dok ne stignu vakcine.