U toku provjere: BiH će biti izručen Bilalov pastir iz Velike Kladuše osuđen za terorizam!?

Među desetoricom bivših pripadnika terorističke organizacije “Islamska država”, koji su zarobljeni u Siriji, a trebalo bi da budu izručeni BiH, osam nema državljanstvo BiH, dok se za dvojicu vrše provjere, potvrdio je ministar sigurnosti BiH u Vijeću ministara Dragan Mektić.

Jedan od te dvojice je Ibro Ćufurović /24/ iz Velike Kladuše, koji je bio pastir kod Huseina Bilala Bosnića, osuđenog za terorizam. Ćufurović je otišao u Siriju 2013. godine, a za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica.

Dnevni avaz navodi da je i za njega i za drugo lice teško izvršiti provjeru.

“Od Agencije za identifikacione dokumente BiH dobili smo obavještenje da ta dva lica nisu imala dokumente BiH, da su vjerovatno iz BiH izašli sa lažnim dokumentima”, rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, u zavisnosti od trajanja provjera, sa SAD će biti precizirani detalji povratka državljana BiH iz Sirije, koji su prekršili Krivični zakon BiH, a za šta im zbog terorizma prijeti kazna do 10 godina zatvora.

On je dodao da se provjeravaju i podaci za žene i udovice bivših pripadnika “Islamske države” iz BiH, koje su izrazile želju da se iz Sirije vrate u BiH.

Prihvatanje zarobljenika porijeklom iz BiH dio je saradnje BiH i SAD, koje su pozvale zemlje da prihvate i pred domaćim sudovima procesuiraju sve svoje državljane koji su otišli da ratuju u Siriji.

Izvor: