BiH dobila preporuku Evropske komisije za kandidatski status

.
Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima, a predstavljen je i izvještaj o trenutnom statusu BiH na putu EU integracija.

 

O kandidatskom statusu sa uslovima će Vijeće Evropske unije, odnosno sve članice jednoglasno donijeti odluku u decembru ove godine.

Od BiH je zatraženo da radi na reformama te je navedeno osam prioriteta, a očekuje se da bi u decembru mogli dobiti pozitivan odgovor članica s obzirom na to da se radi o identičnoj formuli preporuke EK kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom. Ranije iskustvo govori da bi članice mogle postaviti i dodatne zahtjeve pored ovih koje je dala Evropska komisija, no kandidatski status je skoro pa izvjestan.

U junu 2022. su, na insistiranje Austrije i Slovenije, zemlje zaključile da su spremne dati kandidatski status BiH, ali da im je potreban izvještaj Evropske komisije i preporuka, što je konačno i došlo danas.

U izvještaju o procesu evropskih reformi u BiH, ocijenjeno je da nema napretka te da je situacija loša u mnogim poljima. Istaknuli su stranke iz RS-a kao kočničare eurointegracija s obzirom na to da su duže od godinu bojkotovali rad u državnim institucijama, a samim tim i donošenje ključnih zakona iz Preporuka EK.

Razlog zbog kojeg je EK odlučila tražiti uslovni kandidatski status je, kako saznajemo, odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o izbornoj reformi. Kandidatski status bez uslova došao bi da smo u BiH sami radili na reformama ključnih zakona i izbornoj reformi s obzirom na to da se EU snažno zalaže za to da se bh. političari dogovore o važnim pitanjima unutar države, a ne da se takve odluke nameću.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler će u 16:00 sati u zgradi Predsjedništva BiH zvanično predati Izvještaj o BiH za 2022. godinu, a zatim će isto uraditi i u Vijeću ministara BiH.