BiH i SAD u borbenim uslovima: Jedva čekamo zajedničke aktivnosti na Manjači i Glamoču

asd
U narednim danima očekuje se povećanje letačkih aktivnosti, kao i intenziteta pokreta pripadnika OSBiH i SAD-a

Drugog dana vježbe Brzi odgovor 21 pripadnici Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država nastavili su početne vježbovne aktivnosti, koje će se u narednim danima proširiti u veće združeno djelovanje.

Pripadnici deklarirane Bataljunske borbene grupe lakog pješaštva OSBiH su se jučer na poligonu Manjača, u jutarnjim satima, pridružili američkim vojnicima u kvalifikacijskom bojevom gađanju pješačkim naoružanjem, koji su na ovoj aktivnosti od ponedjeljka. Cilj bojevih gađanja je da provjere svoje sposobnosti upotrebe naoružanja u borbenim uvjetima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Za to vrijeme helikopterski sastav Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske SAD-a, koji je baziran u vojarni i zračnoj luci Dubrave kod Tuzle, provodi vježbovne letove koji se odnose na prevoz ljudstva i medicinsku evakuaciju zračnim putem. U ovom trenutku na Dubravama su četiri helikoptera UH-60 Black Hawk, a moguće je da će se njihov broj dalje povećati kako bude rastao intenzitet vježbe. Uz pripadnike 5. pješačke brigade OSBiH, potporu ovoj letačkoj postrojbi daje i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

“Naši pripadnici uradili su sve neophodne aktivnosti na pripremi helidroma, prostora za zemaljski dio njihovog sastava, kako u pogledu smještaja osoblja, tako i za svu potrebnu infrastrukturu”, izjavio je zapovjednik 5. pješačke brigade OSBiH brigadir Emir Kliko u vojarni Dubrave.

Zapovjednik američkog zrakoplovnog sastava na Dubravama bojnik David Preczewski je kazao da su iznimno zahvalni lokalnom osoblju na svoj pomoći.
“Zemlja je apsolutno prelijepa i jedva čekamo zajedničke aktivnosti na Manjači i Glamoču”,
rekao je bojnik Preczewski.