fbpx BiH ima još posla na sprečavanju finansiranja terorističkih aktivnosti

BiH ima još posla na sprečavanju finansiranja terorističkih aktivnosti

Home

BiH ima još posla na sprečavanju finansiranja terorističkih aktivnosti


Bosna i Hercegovina još ima posla na uspostavljanju sistema za sprečavanje finansiranja terorizma, ali prijetnja od terorističkih napada nije veća nego u drugim dijelovima Evrope - istaknuto je na konferenciji "Indikatori rizika u vezi s finansiranjem terorizma" koje se održava danas u Sarajevu.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić rekao je da bh. pravosuđe provodi određene aktivnosti u vezi sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koje su dale rezultate, ali da još nedostaje znanja i iskustva u novim tehnologijama plaćanja i novčanih transakcija.
 
Dodao je da je u BiH u proteklih nekoliko godina zabilježen značajan broj transakcija u trgovini nekretninama pri čemu je novac u zemlju ušao u gotovini a tek naknadno je registriran i sumnjivog je porijekla.
 
- Činjenica je da u BiH postoji grupa ljudi koja ništa ne radi a dosta dobro živi i uspostavlja neku novu ideologiju kojoj se treba suprotstaviti i to je zajednička zadaća svih koji želimo napredak zemlje - naglasio je Krešić.
 
Naveo je da različiti nivoi vlasti u BiH trebaju izmijeniti svoje zakonodavstvo i riješiti pitanja prijenosa gotovine preko granice, finansiranja nevladinih organizacija te sačiniti jedinstven popis svih takvih organizacija.
 
Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson kazao je da negova zemlja nije promijenila procjenu za terorističku prijetnju u BiH već je promijenjena britanska terminologija vezana za procjenu tih prijetnji u čitavom svijetu.
 
- Naša procjena za BiH je čak bolja nego za mnoge druge evropske zemlje. Svojoj rodbini i prijateljima uvijek preporučujem da posjete BiH i oni koji već jesu ovdje su se odlično proveli, ali u današnjem svijetu su rijetka mjesta za koja se može reći da su 100 posto sigurna - rekao je Ferguson.
 
Istakao je da po ocjenama FATF-a u BiH još ima strateških nedostataka u zakonodavstvu vezanom za finansijske tokove, što predstavlja rizik za širu međunarodnu zajednicu i treba hitno biti otklonjeno.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 12/06/2017 - 17:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top