BiH ima neke standarde koje Evropa još nije dostigla

.

Jedanaesti po redu Kongres o transportnoj infrastrukturi i transportu završen je, a kako je kazao Ešref Gačanović, predsjednik Udruženja konsultanata inženjera BiH koje je i organizovalo Kongres, na sesijama koje su održane moglo se čuti mnogo dobrih informacija.

 

 

Kazao je Gačanin kako su tokom dva dana trajanja Kongresa mogli čuti 42 referata, te kako su autori prezentovali brojna iskustva i nova znanja.

"Imali smo priliku da čujemo šta se dešava u domenu pametnog transporta, o inovacijama koje se rade u Evropi, u Japanu, Americi, a čuli smo i mnogo dobrih ideja o tome kako da organizujemo zeleni transport. Vidjeli smo iskustva iz Evropske unije, onih koji su implementirali evropske standarde na najvišem nivou kada je u pitanju zeleni transport", kazao je Gačanin.

Tokom dva dana trajanja Kongresa, dodao je, prezentirani su brojni projekti koji su u realizaciji, a na svim projektima ukazano je na ono što je inovativno, što je potvrdilo da su ranije provedena istraživanja dala efekte.

"Sve nove ideje koje su predstavljene dat ćemo u zborniku radova, kao preporuke sa ovog kongresa, i uputiti ih svim relevantnim institucijama, s ciljem da pokušaju uticati na promjenu određenih standarda koje imamo sada. Kongres je pokazao da imamo mnogo zastarjelih standarda koje treba promijeniti. Neki evropski standardi su na višem nivou nego naši, ali imamo i nekih standarda koje Evropa još nije dostigla. Predložit ćemo institucijama koje se bave standardima da dopune naše standarde ili da ih promijene kako bismo imali rješenja koja su tehnički optimalna sa stanovišta sigurnosti, koštanja, racionalnosti i tako dalje", istakao je Gačanin, te dodao kako je ovo bio najuspješniji poslijeratni kongres koji su organizovali jer se pokazalo 'da imamo novu generaciju mladih koji se bore i koji će se izboriti za struku na kraju'.