BiH ima ogromnu smrtnost od korone, katastrofalno smo podbacili

.

BOSNA i Hercegovina postala je najgora država po smrtnosti od korone na milijun stanovnika u Europi.

 

Prema statistici koju pruža Worldometers, BiH je došla na 3134 smrtna slučaja na milijun stanovnika, što je više od druge Mađarske, koja ima 3128 preminulih na milijun stanovnika.

 

Ispred BiH na svjetskoj ljestvici je samo Peru s 5934 smrti na milijun stanovnika.

 

Worldometers dodaje da je Bosna i Hercegovina dosad imala 225.857 slučajeva zaraze, a preminule su 10.203 osobe.

 

Istraživanje: U BiH se 37% građana ne želi cijepiti, boje se nuspojava

U isto vrijeme se gotovo 37 posto građana Bosne i Hercegovine ne želi cijepiti protiv covida-19 u strahu od neželjenih posljedica, pokazuje online istraživanje objavljeno u vrijeme razmjerno visokog broja novozaraženih i umrlih od posljedica bolesti u toj zemlji.

 

Agencija Valicon predstavila je rezultate ispitivanja provedenog na više od 500 osoba u razdoblju od 3. do 7. rujna, prema kojima čak 187 od 509 anketiranih koji do sada nisu cijepljeni ističe da to ne žele biti ni u budućnosti. 

 

To predstavlja oko 36.7 posto ukupno anketiranih.

 

Cijepljeno oko 30% stanovnika

Po ranijim podacima, u BiH je cijepljeno oko 30 posto pučanstva.

 

Negativne posljedice su glavni razlog zašto građani odbijaju primiti cjepivo protiv koronavirusa.

Istraživanje pokazuje da gotovo pola antivaksera, odnosno njih 46 posto, strahuje od posljedica cjepiva, odnosno eventualnih nuspojava.

 

Deutsche Welle je danas objavio veliku reportažu koju je njegova novinarka napravila u Bosni i Hercegovini. Novinarka piše da je odnos građana BiH prema mjerama na suzbijanju širenja koronavirusa uglavnom opušten. 

 

Tekst prenosimo u cijelosti.

 

"Narod je vrlo neprosvijećen. A kada se zaraze, onda su izbezumljeni"

"Mi smo izgubljeni zbog javnosti koja se nonšalantno ponaša", kaže prim. dr. Nazif Derviškadić, specijalist infektolog, šef zaraznog odjela Kantonalne bolnice u Mostaru. Dr. Derviškadić upozorava da BiH ponovo očekuje vrlo teško razdoblje kada je riječ o pandemiji koronavirusa. Situacija u bolnici je, kako kaže, već sada ozbiljna.

 

Njegov tuzlanski kolega prof. dr. Nermin Salkić, profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli, nije ništa manje pesimističan: "Ja bih iskreno kao nikada do sada htio da me vrijeme i događaji demantiraju, ali se bojim da ćemo zbog same prirode delta varijante te niske stope imuniziranosti imati sličnu, ako ne i goru situaciju." Prof. Salkić je na samom početku pandemije koronavirusa upozoravao do čega može dovesti nepoštovanje mjera, a ubrzo nakon toga govorio o postojanju dvije realnosti u BiH: jedne unutar bolnica i druge izvan njih.

 

"Imao sam pacijenticu koja se svađala sa zaštitarima jer nije htjela nositi, kako ju je zvala, brnjicu. Zarazila se koronavirusom u trećem valu i završila s plućnom embolijom", govori o svom iskustvu dr. Derviškadić i odlučno dodaje: "Narod je vrlo neprosvijećen. A kada se zaraze, onda su izbezumljeni."

Nonšalantnost o kojoj govori dr. Derviškadić, ili druga realnost, kako je naziva prof. Salkić, vidljive su na svakom koraku u BiH.