Zbog termoelektrane Ugljevik BiH je na drugom mjestu liste zagađivača u Evropi

Troškovi liječenja stanovnika Evropske unije uzrokovani otrovnim balkanskim termoelektranama iznose između tri i šest milijardi eura na godišnjem nivou.

Termoelektrana Ugljevik jedna je od najopasnijih u Evropi, tvrdi nedavno predstavljena analiza skupa evropskih ekoloških organizacija Bankwatch. Iz dimnjaka ovog energetskog postrojenja na godišnjem nivou emituje se oko 83.265 tona sumpordioksida, što je četiri puta više od dozvoljene granice za Bosnu i Hercegovinu koja iznosi oko 25.000 tona emisije ove opasne supstance.

Druga na listi

Problem sa Ugljevikom su stara postrojenja, visokokalorični ugalj koji se sagorijeva u pećima ove termoelektrane, te činjenica da proces ugradnje postrojenja za odsumporavanje nije završen.

No, Termoelektrana u Ugljeviku nije jedini zagađivač ovakve vrste. Naša zemlja, kroz dimnjake svojih energetskih postrojenja u Tuzli, Kaknju, Ugljeviku i Gacku, emituje oko 202.028 tona sumpordioksida.

Bankwatch u svom godišnjem izvještaju ističe napredak koji je vidljiv u procesima odsumporavanja u blokovima termoelektrana u Tuzli i Kaknju, no napomenuto je da ukupne brojke za Bosnu i Hercegovinu vjerovatno nisu konačne, jer u proces praćenja, ustanovljen kroz Nacionalni program smanjenja zagađenja, nije ušla Termoelektrana u Stanarima, koja je izgrađena godinu nakon što je plan praćenja emisije štetnih čestica usvojen na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Bankwatch je analizirao i ostale zemlje regiona. Zaključeno je da 16 termoblokova iz četiri zemlje (Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije) proizvode sumpordioksid u identičnim količinama kao 250 termoelektrana u zemljama Evropske unije. U konkretnim brojevima, to znači da se na Balkanu emituje 603.988 tona sumpordioksida, što je za šest puta više od dozvoljene granice. Najveći zagađivač je Srbija (336.372 tone SO2), uglavnom zahvaljujući zastarjeloj opremi u elektrani Kostolac. BiH je zbog Ugljevika na drugom mjestu liste zagađivača.

Uticaj na EU

Bankwatch se na osnovu podataka Svjetske zdravstvene organizacije upustio i u analizu posljedica ovakvog zagađenja. Smatraju da emisija opasnih materija sa Balkana stiže do zemalja zapadne i centralne Evrope. Izračunato je da ono uzrokuje 3.900 preranih smrti na godišnjem nivou, 8.000 slučajeva bronhitisa kod djece, te druge hronične bolesti koje u konačnici koštaju zdravstveni sistem i ekonomiju zemalja između šest i 11 milijardi eura. Troškovi liječenja stanovnika Evropske unije uzrokovani otrovnim balkanskim termoelektranama iznose između tri i šest milijardi eura na godišnjem nivou, a ekonomski gubici na području Balkana, prije svega u vidu bolovanja i drugih odsustva s posla, procjenjuju se na dvije do 3,6 milijardi eura u godini.

Bosanskohercegovačke termoelektrane pored sumpordioksida (SO2) emituju i mnoštvo prašine, te nitrogenoksida. ​