Bez vjere u budućnost: BiH napustilo 1,3 miliona građana, iako zaposlenost raste

Također, i on je potvrdio podatke o zemljama u koje bh. emigranti najčešće odlaze, kazavši kako je jasno da suAustrija i Njemačka, te Slovenija, popularne zemlje odredišta, iako nema zvaničnih podataka jer ne postoji zakonska obaveza prijavljivanja takvih podataka. Sve to, naravno, itekako utječe na brojne probleme s kojima će se BiH suočavati u budućnosti i na prevelik "odliv mozgova".

"Prema službenim podacima oko dva miliona državljana BiH živi vani i ti brojevi rastu sa svakom novo godinom. Ako ovo kombinirate sa sve starijom populacijom u zemlji, većina predviđanja se bazira na procjenama reduciranja ukupne populacije na tri miliona do 2050. godine. Činjenica da građani koji bi činili radnu snagu odlaze u velikim brojevima sigurno ima negativne efekte na ekonomiju ovdje - nedostatak radne snage i ograničeni potencijali talenta za pokretanje novih poslova i firmi. Također, zemlja gubi talente koji bi doprinijeli političkoj i kulturnoj obnovi, a država gubi kroz poreze koje bi ti ljudi uplatili. Još jedna nepovoljna posljedica je slom porodičnih struktura koje bi se uobičajeno brinule o starijima, i ovo već možemo primjetiti u nekim zajednicama u BiH. Jasno je da migracija prema vani predstavlja izazove koji će zahtjevati kreativna rješenja – biće interesantno gledati šta će eventualno priključenje BiH EU donijeti migracijskoj slici, na pozitivan i negativan način", dodao je Van der Auweraert.

Hurtić: Ohrabrujuće je da plaće i zaposlenost u privredi rastu

Ipak, iako BiH ima probleme s velikim odlaskom ljudi, posebno mladih, zanimljivo je da je u studiji Svjetske banke i bečkog Instituta za ekonomske studije navedeno kako se ekonomija zemalja u cijeloj regiji polako oporavlja. Posebno se to može istaknuti za BiH, u kojoj je sve bolja situacija u sektoru zapošljavanja.

"Iako je visina plaća različita od zemlje do zemlje, mjereno prema kupovnoj moći najbolja situacija je u Crnoj Gori i BiH, dok Albanija značajno zaostaje za zemljama regije. Sve zemlje regije, osim Albanije, imaju bolje plaće nego u Bugarskoj", istaknuto je u ovoj analizi.

Dodatno se pojašnjava da je došlo i do velikog pada nezaposlenosti tokom 2017. godine, te da je BiH rekorder regije sa padom od skoro 5 posto.

"Tako je, sa stopom od 20,5 posto nezaposlenih, BiH zabilježila najmanju nezaposlenost u historiji", dodali su analitičari.

"Izvještaj Svjetske banke potvrđuje iste trendove koje bilježi i domaća statistika. Oni se uglavnom ogledaju u tome da se nakon dužeg perioda zabilježen rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti u BiH. Analizom ključnih pokazatelja da se zaključiti da je ekonomski rast pratio rast zaposlenosti, što je u prošlosti bila rijetkost. Također, može se zaključiti da je došlo do rasta zaposlenosti i plaća u privredi, a istovremeno i do pada ovih faktora u javnom sektoru. To su ohrabrujući pomaci, a ključni statistički podaci koji se se počeli objavljivati za 2017. godinu ukazuju na sve veću održivost ovih pozitivnih trendova", kazao je za Radiosarajevo.ba ekonomski analitičar Zlatko Hurtić.

Dodao je i kako je ovom analizom utvrđeno da su rast izvoza, te kontinuirana ekspanzija metalnog sektora, sektora usluga, posebno u turizmu, postali bitan generator ekonomskog rasta, rasta zaposlenosti i plaća u privredi.

"I pored ovog, bilježi se sve veća migracija radne snage iz BiH ka zemljama članicama EU. Dok ovo može biti jedan od uzroka pada nezaposlenosti, ne postoje precizni pokazatelji u kojem obimu odlazak radne snage utječe na pad nezaposlenosti, odnosno zaposlenosti, s obzirom na to da se bilježi odlazak i radne snage koja je u BiH imala zaposlenje, ponajviše u području djelatnosti zdravstva", zaključio je Hurtić.