BiH nesposobna uzeti dio kolača od 14,5 milijardi eura

Evropska unija pripremila je 14,5 milijardi eura koje kani utrošiti u države zapadnog Balkana i Tursku od 2021. do 2027. godine.

Radi se o takozvanim fondovima pretpristupne pomoći (IPA). U pitanju je bespovratna pomoć Brisela državama koje žele biti dio EU i novac se ulaže u projekte za koje Brisel ocijeni da su vrijedni toga. BiH se do sada nije proslavila ni na tom polju.

Korištenje fondova

- BiH trenutno koristi sredstva iz IPA 2013 i IPA 2017, a ukupni iznos dodijeljenih sredstava prelazi 275 miliona eura. Ona se postepeno realiziraju, jer je najveća prepreka u implementaciji EU pomoći ograničen kapacitet BiH za apsorpciju koji se manifestira kroz predstavljanje nedovoljnog broja zrelih projekata za pomoć, kao i često neadekvatni administrativni i ljudski resursi potrebni za njihovu provedbu – kaže u razgovoru za „Avaz“ Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU u BiH.

Dodaje da je iskustvo stečeno kroz programiranje i provedbu IPA II „dobra prilika za vlasti u BiH da razmotre naučene lekcije radi usaglašavanja fleksibilnijih i učinkovitijih mehanizama za predstojeći IPA III instrument“.

- Evropska komisija ohrabruje BiH da se ovim pitanjem počne baviti bez odgađanja – ističe Milović–Halilović.

Image

Ona pojašnjava da je EU, kroz pripreme država koje joj se žele pridružiti, uvela strateški sektorski pristup. To znači da se novac daje u oblasti koje su u interesu i Briselu. Ali, da bi se to desilo, država mora imati strategiju za svaku od oblasti.

Pomoć poljoprivredi

- BiH je nekoliko godina gubila desetine miliona eura zbog nedostatka strategija na nivou cijele zemlje u sektorima kao što su energetika, okoliš i poljoprivreda te ruralni razvoj. Ipak, u proteklih nekoliko godina zabilježen je određen napredak usvajanjem strategije o okolišu u maju 2017., što je odblokiralo dodjelu 9,5 miliona eura iz IPA 2018.

Iste godine, usvajanjem strategije za ruralni razvoj na nivou cijele zemlje, omogućena je dodjela 30 miliona eura u okviru IPA 2018. Usvajanjem strategije za energetski razvoj na nivou cijele zemlje odblokirana su sredstva programirana za IPA 2019 - kaže portparol Delegacije EU u BiH.

Gubljenje sredstava  

- Revidiranu Strategiju reforme javne uprave ove bi godine mogli usvojiti svi institucionalni akteri, dok se strategija za zapošljavanje još čeka. Gubljenje novca znači i zastoj u provođenju potrebnih sektorskih reformi, kao i gubitak potencijalnih dodatnih sredstava drugih donatora i investitora - kaže Milović-Halilović.

3 milijarde eura ukupno dobila BiH od EU od 1991. godine

11,7 milijardi eura iznosi IPA II 

11,5 milijardi eura vrijednost prvog IPA fonda

10 milijardi eura EU uložila u Tursku do sada

3 milijarde eura dobila Srbija samo iz IPA fondova