BiH od 2016. godine za migrantsku krizu dobila više od 70 miliona eura pomoći

Dom naroda
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da institucije imaju namjenski otvorene račune za uplatu sredstava za rješavanje migrantske krize


Postavljanjem delegatskih pitanja počela je sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.

Delegat Denis Bećirović postavio je pitanje u vezi s svjedocima potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Da li su informirani svjedoci o antidejtonskoj politici i retorici člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ustavom je utvrđena jedna država i to je Bosna i Hercegovina. Naša zadaća kao delegata jeste da čuvamo Ustav i mir u BiH. Dodik ugrožava Ustav BiH i mir u našoj državi. Dodik je bezbroj puta ponovio neistinu, a to je da je RS država. Postoji samo država Bosna i Hercegovina. Nek ne misli da će stalnim ponavljanjem neistina naviknuti javnost na ideju da je RS država. Ta ideja nikad neće biti realizirana i RS nikad neće biti država – poručio je Bećirović.
Dodao je da ekstremna politika Milorada Dodika može ugroziti mirovni proces. 
Delegat Zlatko Miletić postavio je pitanje o djeci Bosne i Hercegovine.

- Niko u BiH ne zna koliko djece ima tehničku opremu za online nastavu. Posljednjih dana bilo je po 200-300 bolesnih, bojim se da nam se ne dogodi da nam se djeca zaraze. Jel važnije imati obrazovanje u BiH nego da nam djeca budu zdrava. Nisam protiv obrazovanja ali ne na ovaj način. Tražim da mi se odgovori ko je odgovorna osoba ko je izdao naredbu da se nastava odvija na ovakav način – kazao je Miletić.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević ovom prilikom kazala je da ne smatra odgovornim optužiti ljude koji su donijeli odluku o početku nastave.

- Mnogi od njih su roditelji i njihova djeca su krenula u škole. A odluka je donesena u skladu s preporukama struke – istakla je Gudelj.