BiH opet posljednja u regionu: Kasni reforma javne uprave

BANJALUKA - BiH je ostala jedina zemlja u regionu koja nije usvojila strategiju reforme javne uprave, zaključeno je na danas održanom sastanku u Banjaluci između EU i BiH.

U ime EU sastanku je predsjedavao Georg Cigler, zamjenik Odjeljenja za BiH i Albaniju u Opštoj upravi za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije, a u ime BiH Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave BiH.

Ćuzulan je rekao da se kasni zbog toga što Vlada RS još nije usvojila strategiju, ali da su danas obećali da će to učiniti u narednih nekoliko sedmica.

"Tokom nedavne posjete Briselu funkcioneri iz BiH su poručili da će biti ubrzan ovaj proces. Ohrabruje najava predstavnika RS da će taj posao biti uskoro završen", rekao je Ćuzulan. Kaže da je BiH jedina država na području zapadnog Balkana koja još nije završila ovaj proces i da zbog toga kasni i finansijska podrška EU i drugih donatora daljim reformama javne uprave u BiH.

"Kada se reforma sprovede u skladu s evropskim preporukama, biće lakše sprovoditi javne politike, omogućena veća transparentnost, a BiH će postati efikasnija i otvorenija. Biće omogućeno korištenje javnih usluga elektronskim putem, pa građani neće morati da čekaju na šalterima", rekao je on. Naglasio je da je Srbija zbog usvajanja ove reforme povukla 90 miliona evra, a Crna Gora 40 miliona.

"BiH će takođe dobiti sredstva za sprovođenje reformi kada usvojimo okvir", rekao je Ćuzulan. Naglasio je da je na sastanku napravljena analiza dosad preduzetih mjera i aktivnosti, te da se čeka preporuka Evropske komisije o daljim koracima koji slijede.

U Centrima civilnih inicijativa BiH kažu da je procenat zaposlenih u javnoj upravi u FBiH smanjen za 0,65 odsto, a u RS za jedan odsto, što, kako konstatuju, nije dovoljno da bi se sprovele dogovorene reforme.

"Više od četvrtine zaposlenih je na budžetu, bez značajnih promjena u zadnje dvije godine. Procenat zaposlenih u javnoj upravi daleko je iznad prosjeka EU i zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, pri čemu je ovaj udio u FBiH 25,86 odsto, a u RS 24,51 odsto", istakli su oni. Dodali su da se više od četvrtine budžeta troši na plate, a da je udio koji se isplaćuje na plate bez promjena u zadnje dvije godine i iznosi četvrtinu ukupnih izdvajanja.