BiH pred najvećom poslijeratnom krizom

Otkazana je sjednica Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine. Nema uslova za održavanje, odlučio je prošireni Kolegij. Dio stranaka u Federaciji tvrdi da SNSD blokira. Za formiranje traže imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije. S druga strana, za imenovanje Tegeltije traži aktivaciju MAP-a. Jedino je jasno da za sada popuštanja nema, pa se nameće i pitanje ulazi li BiH u najveću poslijeratnu političku krizu?

Nema stalnih parlamentarnih komisija na državnom nivou bez imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara i jasne parlamentarne većine, izričiti u SNSD-u.

"Bilo kakvo ucjenjivanje, a bilo je takvih ucjenjivanja iz političkih subjekata u Federaciji prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara, prilikom izbora Komisije za pripremu izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara i članova, ne može proći bez odgovora iz Republike Srpske", tvrdi Staša Košarac, SNSD.

A pojedine političke stranke u Federaciji, poručuju - ne uvjetuju, ne ucjenjuju, samo traže da budući predsjedavajući Vijeća poštuje ranije potpisane dogovore i Zakon o odbrani BiH u kojem se jasno navodi opredjeljenost ka NATO integracijama, što tvrde nije slučaj s Zoranom Tegeltijom.

"Ja sam postavio pitanje članu Kolegija Nebojši Radmanoviću da li to znači da se tu dovodi u pitanje imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara on mi je eksplicitno rekao: 'Da'. Stav SDA je potpuno jasan, cijenimo da ne treba u istu ravan dovoditi rad Zastupničkog doma sa imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara, smatramo da je sutrašnja sjednica trebala biti samo nastavak konstituisanja tog Doma", ističe Adil Osmanović, SDA.

Više je nego jasan stav SNSD-a. Nema usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa i aktivacije MAP-a. Milorad Dodik najavio je zatvorske kazne od 3 do 10 godina, onim zvaničnicima koji predstavljaju Republiku Srpsku, a krše odluke Narodne skupštine, među kojima je ona o vojnoj neutralnosti. Državni zastupnik, ujedno i član Vijeća ministara, od čijeg glasa zavisi aktivacija MAP-a, Dragan Mektić, poručuje Dodiku:

"Ne dozvoliti nekome da razmišlja, da iskaže neko svoje razmišljanje mislim da takva diktatura ne postoji u Evropi, mislim da neće proći ni ovdje i mislim da je to nažalost zbog nedostatka nekih konkretnih rezultata i konkretnih aktivnosti u životnom smislu, pokazivanje mišića".

No, da li će ipak članovi Vijeća koji dolaze iz Republike Srpske, Mektić, Šarović i Crnadak, napraviti korak ka NATO savezu, uprkos Odluci o vojnoj neutralnosti i mogućim zatvorskim kaznama?

"Time se sužava prostor za bilo kakvo pojedinačno, lično tumačenje i rekao bih ocjenjivanje karaktera značaja i podobnosti ovog Dokumenta i u tom smislu ja vodim inicijativu i razgovarat ću s gospodinom Brkićem da ovaj Dokument, obzirom da ima karakter akcionog plana, znači sadrži obaveze različitih nivoa vlasti u procesu približavanja prema NATO-u na svim nivoima i državnom i entitetskim, da se svi izjasne o ovom dokumentu", otkriva MIrko Šarović, SDS.

Teška odluka je na Vijeću ministara koje je u tehničkom mandatu. Jer, dok oni ne usvoje Nacionalni programm, SDA i DF neće dati podršku formiranju novog Vijeća. Podrška im stiže i iz SBB-a. A u SDP-u navode:

"Kako sada stvari stoje mogu oni koji su danas ministri praviti i srednjoročne planove za svoje aktivnosti".

O tome da je u isto vrijeme član najužeg Kolegija Predstavničkog doma BiH i predsjedavajući Vijeća ministara, odgovarajući i na Dodikove jučerašnje prozivke u kojima nije navodno mogao da se sjeti Zvizdićevog imena, pa ga nazivao "Onaj" - Zvizdić odgovara:

"Sad bih ja trebao pitati kako se zove predsjedavajući Predsjedništva BiH, kako mu je ono ime, a vi onda kažete Dodik, a ja kažem, aha, Dodik, da. To su male šale političke. Ja nisam svojom voljom u mandatu predsjedavajućeg Vijeća ministara i član Kolegija, tako je to odredio i omogućio zakon izborni i svi drugi zakoni".

I dok političari zbijaju šale jedni s drugima, i niko ne želi popustiti u svojim zahtjevima - neizvjesno ostaje formiranje Vijaća ministara, održavanje sjednica Predstavničkog doma, formiranje domova naroda, imenovanje Vlade Federacije. Izvjesna je tek gotovo pa apsolutna blokada institucija.