fbpx BiH prijeti mišija groznica

BiH prijeti mišija groznica

Home

BiH prijeti mišija groznica


Mišija groznica, koja se ovih dana pojavila u Hrvatskoj, a od koje je do sada zaraženo čak 40 osoba, prijeti i Bosni i Hercegovini.

Tvrde to iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, navodeći da u našoj zemlji još, nasreću, nije izbila epidemija kao u Hrvatskoj, ali da su sporadični slučajevi u svim kantonima zabilježeni.

Poziv na oprez

Iz Zavoda upozoravaju da je pojava mišije groznice uobičajena za proljeće i ljeto. Navode da se u maju i junu očekuje veći broj oboljelih i izbijanje epidemije, te bh. građane pozivaju na oprez.

- Otprilike u svakom kantonu imali smo po jedan slučaj. No, u maju i junu, kada ljudi više borave u prirodi, očekuje se da broj zaraženih bude veći, čak možemo očekivati epidemiju – kažu iz Zavoda.

Oni upozoravaju građane da posebno pripaze na higijenu i da za vrijeme boravka u prirodi hranu drže u zatvorenim posudama, ne sjede direktno na tlu te češće peru ruke kako bi se zaštitili od glodavaca.

Ističu i da su u opasnosti od zaraze osobe koje borave u prirodi, poput šumskih radnika, zemljoradnika, izletnika, planinara.

- Mišija groznica ne prenosi se s osobe na osobu, nego direktnim kontaktom s ovim glodarom, ili preko voća i povrća koje nije oprano, a s kojim je zaražena životinja došla u kontakt – kažu iz Zavoda.

Ističu i da zaraženi s blažim simptomima u bolnici provedu deset dana, dok oni s težim u bolnici borave i do mjesec.

Zatajenje bubrega

- Bolest započinje općim simptomima kao što su povišena temperatura, glavobolja i loše opće stanje. Nakon toga slijede jaki bolovi u stomaku i leđima, koji mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem i proljevom, zamućenim vidom, ponekad crvenilom lica i osipom. Kasniji se simptomi bolesti mogu manifestirati naglim padom pritiska, pojavom krvarenja i razvojem stanja šoka. U težim slučajevima dolazi do smanjenog mokrenja ili čak do prestanka mokrenja, zatajenja bubrega, a u tom slučaju pacijenti moraju nekoliko dana na dijalizu. U onim najtežim slučajevima, koji su u BiH rijetki, može doći do šoka i smrti – ističu iz Zavoda.

Epidemije se, napominju, javljaju ciklično.

Glodari i u Sarajevu

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da su miševi i pacovi postali svakodnevica Sarajlija, koji ih nerijetko viđaju u svojim ulicama, podrumima, a mogu se vidjeti i u užoj gradskoj jezgri.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavio: Čet, 20/04/2017 - 06:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top