BiH se bori s dugim listama čekanja na transplantaciju: Oko 250 pacijenata čeka

,

Bosna i Hercegovina suočava se s izazovom dugih lista čekanja na transplantaciju organa, što dovodi do situacije u kojoj mnogi pacijenti umiru prije nego što dobiju prijeko potrebnu transplantaciju. Večernji list BiH izvještava da oko 250 pacijenata trenutno čeka na transplantaciju, a složeni zdravstveni sistem jedan je od glavnih razloga zašto broj transplantacija u BiH ostaje nizak u poređenju s drugim zemljama.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH, izjavio je da su u prošloj godini u BiH provedene samo 16 transplantacija, od čega deset u UKC-u Tuzla i šest u Kliničkom centru Sarajevo.

Naglašava da je stvarni problem što se s transplantacijama jetre potpuno prestalo, dok su sve provedene transplantacije odnosile se samo na bubrege.

Predstavnici Udruženja ističu da je podrška nadležnih institucija izostala, a Donorskoj mreži BiH, koja igra ključnu ulogu u procesu, prijeti gašenje ukoliko ne dobiju podršku.

Građani s državljanstvom Republike Hrvatske imaju znatno bolje izglede za dobivanje organa, budući da je Hrvatska među vodećima u svijetu po broju i ishodima transplantacija.

Hrvatska, kao članica Eurotransplanta, ostvaruje iznimne rezultate u transplantacijama organa, s više od 95 posto prosječnog godišnjeg preživljenja svih organa.

Želja je mnogih u BiH da zemlja pristupi Eurotransplantu kako bi poboljšala izglede za pacijente koji čekaju transplantaciju.

Dok Bosna i Hercegovina traži rješenja za poboljšanje svojeg zdravstvenog sistema i povećanje broja transplantacija, nadležne institucije pozivaju se na hitnu akciju kako bi se spasio život mnogih pacijenata na listama čekanja.