fbpx BiH se brani i u miru: Dan Armije Republike BiH obilježen u Cazinu

BiH se brani i u miru: Dan Armije Republike BiH obilježen u Cazinu

Home

BiH se brani i u miru: Dan Armije Republike BiH obilježen u Cazinu


Povodom Dana Armije Republike BiH, na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Cazin cvijeće su položili gradonačelnik Cazina, mr. Nermin Ogrešević, i ratni komandant Petog korpusa Armije R BiH general Atif Dudaković.

Kako je istaknuto, 15. april je prilika za podsjećanje na neke važne činjenice iz historije, ali i ponos svih iskrenih patriota.

Na današnji dan, ovdje baš u Cazinu, mi se sjećamo pružanja otpora i onog elana, ponosa koji smo imali prije 25 godina. Ne zaboravimo, politička odluka o formiranju oružanih snaga, organizaciji TO, pružanju otpora je strateški zadatak i historijski čin. Ne mogu, a da ne spomenem temelj naše borbe, a to je Platforma Predsjedništva BiH koja je jedan strateški dokument tog vremena. Ako ga poredimo s nekim drugim dokumentima, konkretno naših protivnika, onda možemo vidjeti da je to jedan humani čin naše borbe za opstanak i za ravnopravnost na ovim prostorima koje naši predstavnici nisu htjeli. Tako možemo s ponosom reći da je Armija R BiH izvršila svoju historijsku zadaću, odbranila narod na ovim prostorima i BiH. Da, cijena je bila velika, ali kada to poredimo s našim protivnicima, ne možemo kazati da je to isto jer mi smo se borili za narod i za temeljne vrijednosti čovjeka na ovim prostorima i za domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina“, istaknuo je general Atif Dudaković.
Evocirajući uspomene na period agresije na BiH i prisjećajući se izuzetne hrabrosti cazinskih boraca, gradonačelnik Ogrešević je naglasio da se država BiH brani i u miru.

- Dvadeset i pet godina je iza nas, a naša Armija je institucija na koju smo mi ponosni. Formiranje Armije R BiH je jedan od najznačajnijih datuma u historiji ove zemlje. Zahvaljujući našoj Armiji mi smo odbranili svoju državu i možemo biti ponosni što smo, uz Božiju pomoć te veliki patriotizam i žrtve naših hrabrih boraca, naše jedinice, kojima je Cazin dao četiri armijske brigade odnosno 12.000 spremnih boraca, uspjeli odbraniti svoj narod i svoju državu. Danas se podsjećamo međusobno na te činjenice, a istovremeno moramo biti svjesni i da se država gradi i brani i u miru. To znači da ne smijemo posustati i da svako u svome poslu treba dati svoj maksimum da bismo izgradili državu Bosnu i Hercegovinu i učinili je razvijenom i naprednom.

Aprilski dani iz 1992. godine znatno se razlikuju od današnje atmosfere, ali sivi oblak iznad BiH i dalje je prisutan. Istinskim patriotizmom, radom i zajedništvom moguće je ukloniti ga kao i daleko moćnijeg agresora prije punih dvadeset i pet godina, istaknuto je danas u Cazinu.

 

 

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Pet, 14/04/2017 - 16:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top