Vanredni sastanak: BiH spremnija za poplave nego 2014. godine

Najava padavina u narednim danima uvjetovala je potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na području rijeke Save u FBiH, kazali su iz Agencije za vodno područje rijeke Save tokom vanrednog sastanka nadležnih institucija zbog mogućih poplava.

Agencija nekoliko puta dnevno detaljno analizira trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na području rijeke Save te prognozu vremena za naredna četiri dana.

Imajući u vidu sve navedeno, može se reći da se očekuje povećanje vodostaja na svim rijekama u području rijeke Save u BiH, posebno na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

Una će svoj maksimum dostići u ponedjeljak, dok se za druge rijeke maksimum očekuje u utorak.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić rekao je da će i narednih dana pratiti vodostaj rijeka i o tome obavještavati javnost.  

- Već smo upozorili kompanije koje se nalaze uz rijeke da poduzmu mjere zaštite. Od nedjelje, kada se očekuju veće količine padavina, pojačat ćemo dežure - kazao je Delić.

Dodao je da se prognozni model mijenja iz dana u dan te da su jutrošnje prognoze malo optimističnije nego prethodnih dana.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić kazao je da su na slivu Une prognozirane padavine i da će biti poplava, ali ne onih kao iz 2014. godine.

- Kritično će biti i u slivu Bosne, najviše na rijeci Spreči i Usori - rekao je Bijedić.

Ferid Skopljak iz Federalnog zavoda za geologiju kazao je kako možemo očekivati odrone zemljišta u slivu Une.

- Kada je riječ o stjenovitom terenu, kao što je to slučaj u toku rijeke Bosne, mogu se očekivati pomjeranja tla i klizišta, ali tu veliku ulogu igra i ljudski faktor.

Najčešći uzrok su nelegalna sječa i gradnja, odvod i dovod vode te iskopi kanala za kanalizicione sisteme - rekao je Skopljak

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, istakao je da su izvučene pouke iz 2014. i da su uprave civilnih zaštita spremne na moguće poplave.

- Ove najavljene količine padavina nisu zanemarive, ali nećemo sjediti skrštenih ruku. Već četiri dana pratimo prognoze i možemo odgovoriti na sve što nas zadesi. Treba posebno upozoriti one koji grade u blizini rijeka, da višak mašina i materijala sklone kako ih voda ne bi odnijela - kazao je Solak.