BIH Ucjenjuju radnike za glas na izborima

Ucjenjivanje radnika izražena je u cijeloj Bosni i Hercegovini i ne samo u javnoj upravi, već i u javnim pa i privatnim preduzećima, jer su vrlo često vlasnici povezani sa određenom političkom opcijom.

To je jedan od razloga zbog kojih tvrdimo da izbori nisu pošteni i nisu slobodni, jer ako vi nekoga ucjenjujete da će izgubiti posao, jasno je da on ne izražava svoju biračku volju”, rekao je Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

U suštini, od radnika u javnoj upravi, posebno lokalnim zajednicama, uglavnom se traži da se potpišu na spisak tzv. sigurnih glasova za određenog kandidata i političku partiju, a nerijetko se od njih zahtijeva da na određeni način učestvuju u kampanji, organizujući i radeći poslove koji prethode stranačkim skupovima i promocijama.

Ovakvi slučajevi ucjena i pritisaka na radnike u Bosni i Hercegovini izraženi su već godinama i javna je tajna da radnike primoravaju da glasaju za pojedine kandidate.

“Krajnje je vrijeme da se uđe u taj proces i da se to sankcioniše. U suprotnom, šta će nam izbori? Apelujem na ljude da ne podliježu ucjenama”, kaže Šehić.

Analitičari naglašavaju i to da su radnici u javnoj upravi i javnim preduzećima najpodložniji ucjenama i pritiscima s obzirom na činjenicu da je gotovo nemoguće da se u javnu upravu neko zaposli bez članske karte političke partije ili bez uticaja “nekoga” iz politike.

Vehid Šehić

To je jedan od razloga zbog kojih tvrdimo da izbori nisu pošteni i nisu slobodni, jer ako vi nekoga ucjenjujete da će izgubiti posao, jasno je da on ne izražava svoju biračku volju.