BIH ULTRA CAZIN: Takmičenje u pet ultramaratonskih disciplina 21./22. augusta

Nn

Prva bh. ultra se održava na stadionu FK Krajina u Cazinu na novoj tartan stazi koja bi trebala biti dovršena sljedećeg proljeća. 

Takmičenje se održava u pet disciplina: na šest i dvanaest sati, 24 sata te na 50 i 100 kilometara.

– Start glavne utrke na 24 sata će biti u subotu u podne. Ono što je novitet jest da kod ostale četiri discipline takmičari sami biraju kada će startati. Svakako treba voditi računa da se utrka završi do nedjelje u 12:00 sati. Na ovaj način želimo izbjeći gužve i ometanja na stazi te ponuditi takmičarima da sami biraju start svoje ultre, istakao je organizator Mirsad Abdaković.

Vremenski limiti

Limit za Državno prvenstvo na 50 km za muškarce je četiri i pol sata, a za žene je pet sati. Na 100 km za muškarce 11h, a za žene 12h. Ovi limiti su inače i limiti na mnogim međunarodnim takmičenjima. Svi bh. takmičari učestvuju u državnom prvenstvuukoliko utrku završe u limitu.

Iz Cazina obećavaju da će staza će biti certificirana, te jena osnovu rezultata moguća kvalifikacija takmičara za Svjetsko i Evropsko prvenstvo. Organizator ističe da ovaj put za državno prvenstvo nije potrebno biti član nekog atletskog kluba.

– Na taj način želimo dati šansu svima da nastupe na državnom prvenstvu te pokušaju ostvariti kvalifikacije za Svjetsko i Evropsko prvenstvo. Norme ćemo objaviti naknadno. Trka je u međunarodnom kalendaru za ultra takmičenja DUV, kazao je Abdaković.

– Tokom natjecanja obezbijeđena je medicinska pomoć, odnosno pored staze će biti doktor ili radnik Doma zdravlja. Za elektronsko mjerenje rezultata zadužena je slovenska firma Protime, a koja će se također pobrinuti i za prijave, rezultate uživo, čipove, te veliki ekran na stazi. Prijave na jednu od utrka već možete napraviti ovdje.

Podrška takmičenju

Veliku podršku za takmičenje i ove godine daje grad Cazin i Sportski Savez grada Cazina.

Za unikatne majice takmičenja zadužen je poznati modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad, odnosno Sportska linija Haad „Get a game“.

– Također smo dobili i podršku Atletskog saveza BIH ispred kojeg će delegat i sudija biti legendarni bh. atletičar Islam Đugum, višestruki prvak BiH u brojnim disciplinama, učesnik Evropskog, Svjetskog prvenstva, te Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine, kazao je Abdaković.

Treće izdanje Cazinskog maratona

Kao uvertira za ovo takmičenje 08. 08. 2021. godine održat će se 3. Cazinski maraton na koji se već danas možete prijaviti.

– Već sada imamo potvrdu mnogih eminentnih ultrareprezentativaca iz naše regije koji su najavili svoj dolazak, te mnogih naših trkača prijatelja koji će također uzeti učešće, ističu iz organizacije.

Promotori utrke su prvak i rekorder Mirko Miklić, reprezentativac Slovenije, Ivan Miškeljin, reprezentativac iz Srbije te Dejan Radanac, reprezentativac Hrvatske.

Osigurani su pehari za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji, dizajnirane medalje, posebno proglašenje za državno prvenstvo.