BiH zbog šverca cigareta godišnje gubi oko pola milijarde eura

cigarete

Prema mišljenju stručnjaka, pogrešna porezna politika koja se već godinama vodi u Bosni i Hercegovini povećala je cijene cigareta puno iznad standarda običnih građana. To je međutim dovelo do bujanja crnog tržišta u Bosni i Hercegovini po čemu je BiH rekorder Europe po tom pitanju.

Procjenjuje se da BiH zbog šverca odnosno krijumčarenja duhana i cigareta BiH svake godine izgubi oko pola milijarde eura. To se jasno vidi po trendovima prikupljanja akciza koje od 2019. godine bilježe kontinuirani pad.

”Samo u zadnjih par godina crno tržište je doseglo više od 50% ukupnog tržišta i ne može se usporediti ni s jednom granom industrije. Mi samo možemo napomenuti kako je duhanska industrija izgubila preko 50% svojih prihoda, dok država svake godine izgubi oko milijardu maraka zbog tog istog crnog tržišta”, ističe Zvonko Kolobara, direktor “BAT Adria” regije, a donosi bh. portal bljesak.info.

Svakako treba izdvojiti i činjenicu da dd jedne kutije cigareta koja košta pet maraka (oko 2 i pol eura), državi na ime akcize i PDV-a idu 4 i pol marke, što je najveći namet u Europi.