Bihać blokiran: Milioni u blatu

Home

Bihać blokiran: Milioni u blatu


Grad Bihać ovih dana ne izgleda baš lijepo kao na razglednicama. U jeku su radovi na izmjeni kanalizacione mreže u okviru KFW projekta.

Radove izvodi sarajevska firma Euroasfalt, na koju su građani već imali prigovore u svojim javnim pismima. Bahatost, dobacivanje za ženama u prolazu, treniranje neiskusnih radnika na teškim mašinama set je optužbi koje je menadžment sarajevske firme s lakoćom odbacio i demantovao.

Izrežirani raskid

Ljudi fino i kulturno rade u datim okolnostima, no s obzirom na to da sada mnoge ulice u Bihaću podsjećaju na rovove u kojima su zaglavili tenkovi, ogorčenje građana koji pored radova svakodnevno prolaze je razumljivo. Kiša i snijeg u aprilu ne pomažu poboljšanju situacije.

Ali sve i da nije tako, u Bihaću je javna tajna da sarajevska firma Euroasfalt, preuzimajući radove od Aquaterma, zapravo spašava situaciju.

Bivši izvođač Željko Ilijanić iz Karlovca, direktor Aquaterma, i bivši gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević prijavljeni su Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona upravo zbog ovog KFW projekta.

Prijavu je na zahtjev Gradskog vijeća Bihać predao aktualni gradonačelnik Šuhret Fazlić.

On je naveo pojedinosti o tome kako je Gradska uprava izrežirala raskid ugovora sa firmom koja je izvodila radove i to u momentu kada su već naplatili značajniji dio radova, čije izvršenje im se nije isplatilo, tako da je Grad Bihać pretrpio štetu veću od dva miliona maraka.

Upravo za to izgubljeno vrijeme i za taj iznos od dva miliona maraka, građani Bihaća danas imaju sliku tranšea kroz cijeli grad. Novac je nestao u blatu, a blato se mora kopati i dalje da bi se završilo započeto. Grad Bihać će sve to morati platiti i još iznaći sredstva za asfaltiranje ulica koje se moraju vratiti u prvobitnu namjenu.

Takav ugovor krajem sedmice je potpisan za popravak dvije ulice gdje su radovi završeni duže od godinu, ulice Ceravačka brda i Bužimska. Opečaćeno u prisustvu gradonačelnika Šuhreta Fazlića potpisali su Edina Osmanović, direktorica Zavoda za prostorno uređenje Bihaća, i Renata Behić, u ime izvođača firme Sanny Boy Bihać.

– Nakon provedene procedure koja je pokrenuta još u septembru prošle godine, mi smo danas potpisali ugovor i izvođač će već sutra biti uveden u posao i počet ćemo sa pripremom za asfaltiranje Ceravačkih brda i Bužimske ulice, a potom slijede ostale ulice koje će izvođač predati Zavodu nakon završetka postavljanja kanalizacione mreže, najavila je direktorica Osmanović.

Odabrani izvođač radova firma Sanny Boy Bihać priča je za sebe, a također ilustruje specifičnosti situacije u kojoj se Bihać našao. Naime, vlasnik firme Sanny Boy Amir Behić je svjedok tužilaštva u predmetu protiv bivšeg gradonačelnika.

Podsjećamo, 15. 6. 2016. gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević uhapšen je zbog sumnje da je primio mito od 10.000 KM. Uhapšen je u okviru posebnih istražnih radnji, odnosno simuliranja predaje novca, jer je od privrednika tražio mito od 10.000 KM ili 10 posto kako bi na naložio Gradu Bihaću isplatu duga od 100.000 KM njegovoj firmi, saopćeno je iz Tužilaštva. Taj privrednik koji je Galijaševiću dao mito sa označenim novčanicama danas je izvođač radova za asfaltiranje Bihaća.

Fazlićev pravac

Ta činjenica ukazuje na to da nova uprava sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem ima potpuno drugi pravac i pristup poslu koji je pred njima. U prevodu, može se očekivati da u nastavku KFW radova i u izboru izvođača neće biti “namještanja” poslova.

A uostalom i oni znaju da gnjevni građani Bihaća, koji se više ne mogu normalno kretati gradom, neće oprostiti nikakve propuste. Za raskopani Bihać turistička sezona je već propala, a masovni odlazak mladih u inostranstvo neće spriječiti ni nova kanalizacija.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 23/04/2017 - 16:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top