Bihać: Grad na otoku čiji svaki kutak postaje turistički brend

Bihać, grad na rijeci Uni, smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, zahvaljujući prirodnim ljepotama jedna je od najpopularnijih destinacija kontinentalnog turizma u BiH. Grad koji je kroz svoju turbulentnu historiju, dugu 758 godina, oduvijek bio tranzitno područje, gdje je vidljiv spoj Istoka i Zapada.

Kao administrativno sjedište Unsko-sanskog kantona kojeg još nazivaju i Zeleni kanton zbog njegovih prirodnih bogatstava i turističkog potencijala, jedan je od najpopularnijih destinacija kontinentalnog turizma u BiH.

Neki građane Bihaća porede i sa Englezima koje nazivaju Otočani jer žive na otoku. Englezi su svjesni da su otočani i time se, bez sumnje, ponose. A Bišćani? Vjerovatno i ne znaju da je njihov grad podignut na otoku. Oni, možda, i ne primjećuju ono što bi svaki stranac uočio prilikom prve šetnje gradom.

Turizam strateški pravac

Bihać je stvarno sagrađen na otoku svetog Ladislava, nazvanom po ugarskom kralju Ladislavu I Arpadoviću, koji je bio sin kralja Bele I. Bihać se inače spominje u dokumentima tek u 13. stoljeću, a naziv otoka upućuje na to da je mogao biti sagrađen i dva stoljeća ranije. Budući da nema nikakve dokumentacije o postanku grada, narod ovog kraja jedino se oslanjao na legende i nudio ih ozbiljnim piscima historije. Bihać je po starim listinama mijenjao ime u dosta navrata – od Wyhygh preko Byhig, do Bihag i Bišće.

Kada je turizam u pitanju, na primjeru Grada Bihaća može se vidjeti pozitivan utjecaj lokalne uprave, kojoj turizam kao strateški pravac nije ostao samo na deklarativnoj izjavi.

Prirodne potencijale čine vodotok rijeke Une i Unca na potezu od izvorišta do Ripča kaskade i slapovi u Martinbrodu, Veliki Milančićev Buk, Jalak, srednji i donji buk i drugi; dio vodotoka, slapovi u Ripču; Crno vrelo na rijeci Uncu; Štrbački buk na Uni kod Kestenovca; prašumsko područje Plješevica; dolina rijeke Une.

Štrbački buk visine 24,5 metara predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad u Nacionalnom parku, a njegov postanak vezuje se uz tektonska pomjeranja i stvaranje sedrenih naslaga. Početkom 20. stoljeća obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi.

Uzvodno od Štrbačkog buka 24 kilometra u pravcu Kulen-Vakufa nalaze se Martinbrodski slapovi, koji predstavljaju najveći kompleks slapova na rijeci Uni. Pored Milančevog buka, u Martinbrodu možete vidjeti mnoštvo drugih slapova, kaskada i bazena koji se prostiru kroz naselje do ušća rječice Unac u Unu. Dužina ovog površinski najvećeg kompleksa slapova u Nacionalnom parku je 800 metara s ukupnom visinskom razlikom od 54 metra.

Lista nacionalnih spomenika u gradu Bihaću

Fethija džamija s haremom, devet grobnih ploča i natpisima, graditeljska cjelina

Hidroelektrane (Mala HE Bihać, ili HE Jarak ili HE Kanal Una) na Jarku, industrijska graditeljska cjelina

Kapetanova kula, historijska građevina

Konak, mjesto i ostaci historijske građevine

Prahistorijska gradina, srednjovjekovni i osmanski grad Sokolac u selu Sokolcu, historijsko područje, Ripač, arheološko područje, Lokacija – Bihać

Srpski pravoslavni manastir Rmanj s ostacima originalnih fresaka u Martinbrodu, historijska građevina – mjesto i ostaci graditeljske cjeline

Turbe-Mauzolej, historijska građevina

Ulomak kamene japodske urne s predstavom japodskih konjanika iz Založja, pokretno dobro

Zbirka umjetničkih djela Dževada Hoze u Muzeju Unsko-sanskog kantona u Bihaću, pokretno dobro

Zbirka umjetničkih djela Jovana Bijelića u Muzeju Unsko-sanskog kantona u Bihaću, pokretno dobro

Zgrada Klostera (Samostan i škola časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove i Zgrada 1. zasjedanja AVNOJ-a (Muzej AVNOJ-a), graditeljska cjelina

Zgrada „Krajinaputeva“, historijski spomenik

Župna crkva sv. Ante Padovanskog s grobnicom bihaćkog plemstva (grobnica hrvatskih velikaša), graditeljska cjelina

Ploča desne bočne strane japodske kamene urne iz Golubića, pokretno dobro