Bihać: građani još jednom u mirnom protestu ukazali na probleme s migrantima

A

- Ponovno su svoje nezadovoljstvo izrazili stanari dvije zgrade koje se nalaze nadomak nedovršene i napuštene zgrade Doma penzionera. Jasno su nadležnim institucijama poručili da nekoliko stotina migranata ne žele u vlastitom dvorištu. Trpili su četiri godine ali više ne mogu. Upozoravaju nadležne na narušenu sigurnost, veliku količinu smeća te ugroženu zdravstveno- epidemiološku situaciju...

BIHAĆ, 23. aprila - Stotine migranata posljednje četiri godine u užem je centru grada. S jedne strane oni u napuštenom objektu, s druge svega nekoliko metara dalje građani Bihaća – stanari dvije zgrade. Slobode odavno nemaju.

Postali su taoci migrantske krize, koji provode besane noći. Žive u nesigurnosti, posebno u večernjim satima. Vapaj za pomoć uputili su nadležnim institucijama. Međutim, nisu pomogle ni brojne akcija izmještanja migranata sa ove lokacije jer su se za svega nekoliko sati vraćali nazad u iste prostorije, praveći iste probleme.

Konačno, trebalo bi biti drugačije. Obećanja stižu iz Gradske uprave. Gradonačelnik Šuhret Fazlić dogovorio je sa vodećim ljudima PIO da se zatvore ulazi u napušteni zgradu Doma penzionera u Bihaću, a finansijeri će biti upravo oni. Uporedo s tim, u najavi je i akcija izmještanja migranata, kazao je to Jasmin Stambolija u ime gradonačelnika Bihaća.