Bihać: Gradska uprava i Fondacija “Mozaik” osnažuju poduzetništvo mladih Bišćana

Biznis
U Gradskoj upravi Bihaća danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa neformalnim grupama mladih koji su se prijavili na drugi ovogodišnji javni poziv Fondacije Mozaik i Grada Bihaća za podršku projektima mladih i pokretanju mikrobiznisa.

Grad Bihać ove godine povećao je svoje učešće u projektu Omladinske banke na 12.000 KM koja će uz udružena sredstva sa Fondacijom Mozaik, biti inicijalna kapisla za realizaciju projekata mladih u našem gradu a u sklopu javnog poziva Omladinske banke Bihać.

„Nakon što smo u aprilu podržali 5 projekata i i jedan mikrobiznis evo danas imamo novih pet projekata i dva mikrobiznisa i ovo je jedan dobar put kako konkretno mladima u našem gradu pomoći da realiziraju svoje ideje i biznise“- istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Prema riječima Željka Paukovića, direktora programa Omladinske banke u okviru Fondacije “Mozaik” od jučer djeluje ukupno 49 omladinskih banaka, a  tokom ove godine podržano je 545 projekta i 55 mikrobiznisa. 

On je istakao da Fondacija, osim finansijske, pruža i konsultantsku podršku i da, zahvaljujući tome, 90 odsto podržanih i registrovanih biznisa opstaje na tržištu.

Projekti Omladinske banke Bihać koji su prošli u drugom krugu javnog poziva su:

- Elementarne igre za djecu (Maja Redžić, Emina Huskić)

- Znanje množimo dijeljenjem! (Ajdin Kovačević, Asmir Omerdić, Semir Kovačević, Emina Nadarević)

- Obucimo male crvene (Ajna Vojić, Emina Žunić, Amina Delić)

- Sterilizacijom do rješenja problema napuštenih pasa (Kenan Mešanović, Afan Midžić, Robert Ružnić)

- Sportom do zdravlja (Armin Malkoc, Damir Bakrać, Nihad Maslak)

Kada je u pitanju prijava za mikrobiznis, odobrena su dva  mikrobiznis  i to „Računovodstveni biro Aktiva - Ammar Liđan“ i „3D Lab - Aladin Ćemalović“.