BIHAĆ: Kazneno popravni zavod "Luke" bilježi porast broja osuđenika

KAZNENO POPRAVNI DOM BIHAC
Od sedam zatvora koliko ih ima u našoj zemlji svi su poluotvorenog tipa osim onog u Zenici.

Kazneno popravni zavod u Bihaću je zatvor poluotvorenog tipa. Iako slovi za blaži zatvor to u biti nije, zbog same strukture zatvorenika. Naime i osuđenici na višegodišnje kazne nakon odslužene jedne trećine na osnovu molbe i uz dobro vladanje mogu biti premješteni u bilo koji, poluotvorenog tipa. Takva situacija je i Bihaću.

Kazneno popravni zavod "Luke" u Bihaću bilježi porast broja osuđenika zbog krivičnih djela proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga te uživalaca droga, osuđenih počinilaca nasilja u porodici, kao i broja silovatelja. Od njih 140, nekolicina služi kazne duge 15-16 godina, najviše ih je ipak sa kratkoročnim kaznama.

Ova ustanova prati i realizira vlastite standarde kako bi odgovorila potrebama socijalizacije osuđenika u čemu vrijedi izdvojiti društveno koristan rad i aktivnosti raznih sekcija. Početkom prošle godine otvoren je i novi dio zatvora koji ima funkciju prijemno-otpusnog odjeljenja.

Prilikom dolaska na izdržavanje zatvorske kazne se u ovom odjeljenju vrši procjena ličnosti zatvorenika, dok istovremeno u otpusnom dijelu, zatvorenik se priprema za novi život na slobodi. Sve aktivnosti koje su dostupne zatvorenicima proističu iz Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.