Bihać: Migranti se pomirili sa životom na Vučjaku

Uslovi u kojima borave migranti u privremenom prihvatnom centru Vučjak, koji se nalazi desetak kilometara od Bihaća, izuzetno su teški i pored toga što se čine određeni napori da se oni poboljšaju.

Prema riječima Selama Midžića, sekretara Crvenog krsta grada Bihaća, broj migranata koji borave na ovom mjestu neprestano varira, ali ih u ovom trenutku ima nešto više od 500.

"Dok jedni odlaze, drugi dolaze i evidentiraju se. Nekako je život na Vučjaku poprimio oblik rutine i migranti su prihvatili da će određeno vrijeme morati provesti na ovom mjestu", kaže Midžić.

Dodaje da su za sve njih osigurana tri dnevna obroka, dok se pitka i voda za higijenu dovozi cisternama. Ubrzo se očekuje i postavljanje sanitarnih čvorova i vanjskih tuševa te će se higijenski uslovi u značajnoj mjeri popraviti. Također, novina su pokretni kiosci u kojima se mogu kupiti prehrambeni i higijenski artikli, budući da su migranti u proteklom periodu najviše žalbi upućivali na nemogućnost da odu do grada i kupe neophodne potrepštine, a obezbijeđeni su im električni priključci te internet.

Midžić kaže kako i dalje nemaju podršku niti pomoć međunarodnih humanitarnih organizacija koje su se ranije, zbog stava da se radi o neprikladnoj lokaciji za boravak ljudi, odredile kako neće pružati pomoć u funkcionisanju kampa.

"Ono što raduje jeste da nema većih incidenata i sukoba među migrantima koji sarađuju s nama i zajednički rješavamo probleme. Također, imamo ovdje i prisustvo policije, ali u proteklom periodu nisu imali potrebu za značajnijim intervencijama", kaže Midžić.

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko dana biće uspostavljen i zdravstveni punkt te će se obezbijediti svakodnevno prisustvo medicinskih radnika. I pored svih napora koji se čine, migranti su razočarani uslovima boravka i života na ovom mjestu, a Midžić kaže kako ih potpuno razumije, prenosi USKinfo.

"Vučjak nije mjesto gdje bi migranti mogli ostati kada dođu jesen i pad temperatura. Ja sam već ranije rekao da ću se u tom slučaju povući i sve ovo prepustiti nekome drugom. Moraju se učiniti napori da se pronađe neka druga lokacija gdje će se na humaniji način smjestiti ovi ljudi i to je zadatak domaćih i međunarodnih organizacija", kategoričan je Midžić.