Bihać: Migranti zarađuju prodajom humanitarne pomoći koju dobiju u kampovima

asd
S obzirom da se radi o nelegalnoj prodaji Kantonalna inspekcija provodi aktivnosti na spriječavanju ove pojave.

Na raskrsnicama i ulicama Bihaća svakodnevno se mogu vidjeti migranti koji na betonu ili gajbama izlažu patike, hlače, šampone i druge životne namirnice. Budući da nemaju ograničeno kretanje, u smislu zabrane napuštanja kampova, na razne načine, na ulicama pokušavaju doći do novca.

Iako na ovakav način sebi žele osigurati egzistenciju i bolje uslove za život, riječ je o nelegalnoj prodaji. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove već duže vrijeme, prati situaciju i u kontinuitetu provodi aktivnosti na spriječavanju ove pojave.

 „Inspektor sačinjavaja zapisnik i izdaje potvrdu o oduzetoj robi koja će u konačnici ponovo biti usmjerena ka ovoj populaciji, ali na način da ćemo istu donirati javnim kuhinjama u Bihaću koje vode brigu o potrebama migranata. Iako je sam postupak inspekcijskih nadzora identičan svakom drugom moram reci da se u daljem postupku ipak radi o specifičnoj situaciji, jer je skoro pa nemoguće utvrditi identitet tih osoba“, rekla je za RTV USK-a Dženita Duraković, portparol Uprave za inspekcijske poslove USK.