Bihać: Migrantska kriza sve dublja

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini sve je dublja, a migrantima u kampu Vučjak kod Bihaća je sve teže. Kakva je trenutna situacija u Bihaću i Vučjaku izvještavala je reporterka N1 Adisa Imamović koja se nalazi u tome gradu.

Imamović se trenutno nalazi ispred Bire u kojoj se nalazi oko 2.000 migranata, no kako kaže, tek je bilo nekoliko migranata i izbjeglica, dok se na drugoj strani na ulicama Bihaća mogu primijetiti veće grupe migranata koji konstantno pristižu u taj grad, ili talgo vozovima ili autobusima koji saobraćaju na relaciji Sarajevo-Bihać, a odnedavno i Tuzla-Bihać.

Svi žele doći u taj grad na Uni jer im je najbliže do prve evropske granice, a to je Hrvatska.

Najgora situacija kada je riječ o izbjeglicama i migrantima u našoj zemlji je upravo u improvizavonom i krajnje neuslovnom kampu Vučjak. Prema podacima Crvenog krsta Bihać, jučer je u tom kampu bilo 1.000 ljudi.

Specijalna policija USK svakodnevno sve migrante koje zateknu na ulicama Bihaća smještaju na Vučjak. Izbjeglice i migranti se žale da nemaju adekvatnu medicinsku pomoć u tome kampu. Također, žale se i na policijsku torturu, odnosno nečovječno ponašanje prilikom odvoženja migranata na Vučjak, no policija tvrdi da se to ne događa te da postupaju odgovorno prema svom poslu, kako prema migrantima, tako i prema građanima.

Još se čeka odluka Vijeća ministara BiH da se pronađe adekvatna lokacija na kojoj bi se pravio veći migrantski centar gdje bi svi mogli boraviti zajedno, biti pod kontrolom, i mjestu na kojem bi bili bolji uslovi za život, od napajanja električnom energijom, vodom i hranom.

Jedan od prijedloga je da to mjesto bude na Medenom polju, koje se nalazi u blizini Petrovca. O tom prijedlogu se bune mještani Petrovca ali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je kazao da nikada neće na to pristati jer tu ima i srpskog stanovništva.

Imamović ističe kako su kritike koje dolaze iz različitih evropskih institucija krajnje neprincipijelne i nevjerovatne, ako se uzme u obzir činejnica da je Evropska unija zatvorila granice i da BiH nije nikada ni htjela da drži na svojoj teritoriji bilo koga mimo njihove volje.