Bihać na stranicama "The New York Timesa"

Bosna i Hercegovina jučer se našla na naslovnoj stranici jednog od najuglednijih svjetskih dnevnika, američkog „The New York Timesa“.

Nazad u Indiju 

Povod je migrantska kriza, a novinari popularnog NYT-a posjetili su Bihać, gdje su razgovarali s izbjeglicama, mještanima i predstavnicima lokalnih vlasti. Kroz priču o Amanu Mutaniju, 23-godišnjaku iz Indije, koji je, kao i mnogi drugi, na putu prema Zapadu ostao „zaglavljen“ u Bihaću.

U BiH je stigao iz Srbije, za koju mu nije bila potrebna viza. U trenutku kada je razgovarao s novinarima NYT-a imao je nekoliko vidljivih povreda po cijelom tijelu za koje je kazao da su mu ih nanijeli pripadnici hrvatske policije kada je pokušao prijeći granicu.

- Nema nade. Idem kući – kazao je Mutani.

Poražen umorom i boli, ostavši bez novca i mobitela, koje mu je oduzela hrvatska granična policija, a pasoš mu ukrao krijumčar koji ga je ostavio usred šume, Mutani se, kako prenosi NYT, odlučio za pomoć obratiti Uredu Ujedinjenih naroda u BiH. Želi se vratiti u Indiju jer smatra da na Zapadu nema trunke humanosti.

Image

Kao jedan od uzroka migrantske krize na sjeverozapadu BiH, NYT vidi i u politici susjednih zemalja, posebno Mađarske i Orbanove politike „građenja ograda“, te u težnji Hrvatske da uđe u šengensku zonu pa zato mora dokazati čelnicima Evropske unije da može zaštititi njene vanjske granice.  

No, u razgovoru s mještanima također su primijetili značajan zaokret u antiimigrantskom raspoloženju.

Turisti u gradu  

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je da veliki broj migranata narušava privlačnost grada turistima, posebno onih iz arapskih zemalja, na koje grad najviše računa.

- Ja ih ne želim ovdje, a ni oni ne žele biti tu – kazao je Fazlić za NYT.

Hrvatskom vlada stranka koja odaje počast ratnim zločincima 

Zanimljivo i da se u tekstu navodi da „Hrvatskom, demokratskom i većinski katoličkom zemljom, od 2015. vlada nacionalistička stranka koja odaje počast osuđenim ratnim zločincima koji su učestvovali u etničkim čišćenjima devedesetih godina“. Skreće se i pažnja na trend umanjivanja težine zločina hrvatske nacističke vlasti u Drugom svjetskom ratu.  

No, rastući osjećaj netrpeljivosti prema migrantima ne sprečava dolazak novih ljudi, kao ni pokušaje prelaska granice s Hrvatskom. Faraz Kan iz Pakistana četiri je puta vraćen u BiH, a tvrdi da su ga granični policajci pretukli i opljačkali. 

- Svi znamo da je to što radimo nelegalno. Kada trčimo preko granice prema šumi, znamo da to nije ispravno. Ali, ovaj odnos nije human. Zaboravite da li ste kršćanin ili musliman, zapitajte se zašto radite to – kazao je Kan za NYT.