Bihać: Nekadašnji vojni hangar bit će pretvoren u dvoranu

Zbog nedostatka sportske dvorane studenti Univerziteta u Bihaću primorani su nastavu tjelesnog odgoja obavljati u gradskoj Sportskoj dvorani „Luke“, za šta ova obrazovna ustanova mora izdvajati značajna finansijska sredstva.

Devastiran objekt

S ciljem osiguravanja univerzitetskog prostora za tjelesni odgoj i slobodne sportske aktivnosti studenata, Pedagoški fakultet u Bihaću će sanirati devastirani objekt 13 u kampusu Grmeč.

 Radi se o nekadašnjem vojnom hangaru koji će biti renoviran i pretvoren u sportsku dvoranu. Vrijednost ovog projekta iznosi 36.000 KM, a finansirat će ga Ministarstvo kulture i sporta FBiH sa 30.000 KM i Univerzitet u Bihaću sa 6.000 KM.

-  Predvidjeli smo da to bude sportska dvorana za studente Univerziteta u Bihaću, s obzirom na to da nijedan fakultet nema takav prostor. Cilj projekta je zamjena postojeće drvene konstrukcije metalnom, a vrijednost cjelokupnog projekta je 36.000 KM  - rekao je Nijaz Skender, profesor na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.
Realizacijom ovog projekta za studente Bihaćkog univerziteta uskoro će konačno biti osigurani adekvatni uvjeti za odvijanje nastave tjelesnog odgoja.

Veće mogućnosti

-  Osim uštede, imat ćemo i veće mogućnosti za dijeljenje u grupe. Uz to, studenti će moći u svoje slobodno vrijeme da zadovoljavaju potrebe za sportom i tjelesnim vježbanjem – dodaje profesor Skender.

Nabavka opreme

Nakon uređenja unutrašnjeg prostora, predstoji opremanje dvorane neophodnom sportskom opremom. U tom pogledu, na Pedagoškom fakultetu Univerziteta Bihać pripremaju novu aplikaciju prema Federalnom ministarstvu kulture i sporta, saznaje Uskinfo.

Image