Bihać: Omladinski aktivizam i radionice

Hh

Mladi okupljeni oko nevladine organizacije „Centar za izgradnju mira“ raznim aktivnostima nastoje animirati vršnjake da im se priključe i budu društveno odgovorni.

Uz pomoć ove nevladine organizacije ljetos su učestvovali na brojnim seminarima i organiziranim kampovima gdje su imali priliku proširiti znanja, iskustva ali i stekli nova poznanstva. Aktivnosti su nastavili radionicom, simbolično nazvanom omladinski aktivizam, tokom koje je o problemima i njihovim rješenjima diskutiralo oko 20-ak mladih ljudi...

Život u vrijeme pandemijskih ograničenja demotiviše sve nas, pogotovo mlade navikle na slobodu, druženja i izlaske. Posljednjih mjeseci to je gotovo nemoguće, pa i za vrijeme nastave koja je dobrim dijelom oslonjena na on line platforme.

Jedan od načina da se aktiviraju, urade nešto korisno i razmijene mišljenja su radionice. Jedna takva organizirana je u Bihaću na inicijativu i posredstvom Centra za izgradnju mira. Prema riječima uključenih u aktivnosti, cilj je da se mladi u što većoj mjeri uključe u omladinski i društveno koristan rad kao vid borbe protiv negativnih trendova u zajednici.

Letargija i nezainteresiranost, osim vječno prisutne dileme mladih “šta i kuda dalje u životu“, detektirane su kao gorući problem. Raduje što su upravo oni sami svjesni situacije u kojoj se nalaze i što su voljni pomoći jedni drugima. Kako sami kažu, uz potvrđivanje vrijednosti aktivizma i ostanak u svojoj zemlji afirmira se aktivan stav prema društvenim problemima i rješenjima o čemu se u najvećoj mjeri razgovara tokom radionica. Upravo to je i prilika da mladi uz druženje, nauče nešto novo, razmjene iskustva i što je najbitnije, pozovu ostale da im se pridruže.

S obzirom na to da se pandemiji ne nazire skori kraj, očito je da će okupljanja poput radionica, pa i onih on line tipa, biti jedini način druženja mladih ljudi. Premda ih brojne mjere i ograničenja limitiraju u mnogo čemu, to nije razlog, poručuju vršnjaci, da se zatvaraju i prestanu biti društveno aktivni.