Bihać: Počela druga faza gradnje ambulante u Orašcu (FOTO)

F

Foto: Krajina

Uvođenjem izvođača u radove, danas je počela realizacija druge faze izgradnje nove zgrade ambulante porodične medicine u bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac. Projekat će u drugoj fazi izgradnje koštati 342.631 KM, a sredstva za izgradnju obezbijedili su Grad Bihać (100.000 KM), Vlada F BiH (60.000 KM) i Vlada USK-a (196.000 KM).

Današnjem početku realizacije druge građevinske faze, pored predstavnika MZ Orašac, izvođača radova i nadzora, gradskog vijećnika Mustafe Zulića koji je i inicirao projekat, prisustvovali su i Edin Moranjkić, šef Kabineta gradonačelnika Bihaća, Almir Tutić, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a i Amra Felić, glavna sestra Doma zdravlja Bihać.

Kako je istaknuto, izgradnjom novog objekta porodične ambulante u MZ Orašac unaprijedit će se nivo zdravstvene zaštite mještana Orašca, Kulen-Vakufa i Martin Broda, kao i posjetitelja Nacionalnog parka Una.

„Ovo je četvrta ambulanta porodične medicine, koja se ili gradi ili renovira zajedničkim sredstvima svih nivoa vlasti u posljednjih desetak godina. To je uspješan primjer kako zajedničkom sinergijom možemo realizirati projekte, koji su bitni za lokalno stanovništvo, a posebno u Ljutočkoj dolini. Hvala svima koji su od prvog dana inicirali i borili se za ovaj projekat. Podrška Grada Bihaća neće izostati ni u trećoj – završnoj fazi izgradnje“, kazao je Edin Moranjkić, šef Kabineta gradonačelnika Bihaća.

Projektom će se poboljšati kvaliteta i dostupnost zadravstvene usluge, ali i povećati stepen zadovoljstva i uposlenika i korisnika zdravstvenih usluga.Objekat ambulante će se sastojati od prizemlja i jednog sprata, a istim je obuhvaćeno i uređenje saobraćajnog priključka, pješačke, kolske i zelene staze, te unutarnji mobilijar. Projekat uključuje primjenu mjera energetske efikasnosti u skladu sa propisima koji definišu ovu oblast.