Bihać: Podignuta optužnica protiv Nenada Bubala za ratne zločine u Ljutočkoj dolini

Home

Bihać: Podignuta optužnica protiv Nenada Bubala za ratne zločine u Ljutočkoj dolini


Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv državljanina Srbije Nenada Bubala zbog zločina protiv čovječnosti na području općine Bihać.

Optuženi, koji je rođen 1954. godine u Splitu, tereti se da je u vremenskom periodu u toku mjeseca juna i jula 1992. godine, u svojstvu zamjenika komandira Vojne policije 15. bihaćke brigade VRS, učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu te počinio ubistva i progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti.

Optuženi se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima Vojne policije VRS, učestvovao u odvođenju najmanje pet zarobljenih muškarca, civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Ljutočke doline, iz logora “IMT Traktorski servis” Ripač, kao i njihovim ubistvima u mjestu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu “Bezdana”, gdje su prilikom ekshumacije 1997. godine pronađeni posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i posmrtni ostaci navedenih zarobljenika civila.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

(Izvor: USN.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 15/09/2017 - 13:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top