BIHAĆ/ Potvrđen jedan novi slučaj pozitivan na virus COVID-19

Bihać
BIHAĆ

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj pozitivan na virus COVID-19, čime broj oboljelih na području grada iznosi 9 osoba, uz jedan smrtni slučaj.

U Sarajevo, u referentnu laboratoriju, sa područja Unsko-sanskog kantona, jučer je poslano 34 uzorka za testiranje na koronavirus. Rezultati testova pokazali su osam pozitivnih i 26 negativnih na koronavirus.

Riječ je o šest osoba iz Cazina, jednoj osobi iz Bihaća i jednoj iz Bosanske Krupe. U Kantonalnoj bolnici u Bihaću je trenutno 13 pacijenata, od čega je pet pozitivnih na koronavirus, ostali pod sumnjom i svi su stabilno.

Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 743 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 3436 osoba. Kada je u pitanju broj osoba kojima je isteklo riješenje o samoizolaciji na području grada Bihaća evidentirane su 63 osobe, a na području USK-a 301 osoba.

(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

 

Izolatorij Doma zdravlja Bihać opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa ukupno 75 kreveta. Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imao je 276 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać poslali su 4 uzorka za slanje u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu.

 

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirano je osam narušavanja javnog reda i mira, dok nije evidentirana niti jedna saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać nije imala intervencija.

Uposlenici Matičnog ureda zajedno sa članovima štabova mjesnih zajednica od petka shodno naredbi Štaba civilne zaštite Grada Bihaća u cilju poštivanja naredbi o zabrani kretanja osoba starijih od 65 godina, započeli su obilazak osoba starijih od 65 godina koje penziju ostvaruju iz inostranstva u cilju ovjeravanja potrebnih punomoći za ostvarivanje iste. Ovjereno je do sada preko 265 punomoći, a danas ( četvrtak 02. april ) je ovjeravanje punomoći u MZ Ružica, MZ Gata, MZ Vrsta, MZ Bakšaiš, MZ Veliko Založje, MZ Čavkići, MZ Luke, MZ Donje Prekounje, MZ Izačić, MZ Pritoka i MZ Kamenica.

 

Sve osobe starije od 65 godina kojima je potrebna punomoć za ostvarivanje penzija iz inostranstva mogu se obratiti komandantima štabova civilne zaštite u svojoj mjesnoj zajednici radi formiranja evidencije.

 

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Prema izjavama članova štabova mjesnih zajednica Klokot-Papari ( 7 osoba u izolaciji), Žegar ( 2 osobe u izolaciji), Ripač ( 9 osobe u izolaciji), Pritoka ( 3 osoba u izolaciji), Izačić ( 29 osobe u izolaciji), Hatinac( 1 osoba u izolaciji), Orašac ( 9 osoba u izolaciji), Vrsta ( 13 osoba u izolaciji), Kamenica ( 4 osobe u izolaciji), Brekovica ( 18 osobe u izolaciji), Donje Prekounje ( 12 osoba u izolaciji), Gata ( 14 osoba u izolaciji), Ribić-Orljani ( 6 osoba u izolaciji), Ozimice I ( 13 osoba u izolaciji), MZ Ozimice II ( 4 osobe u izolaciji), Sokolac ( 8 osoba u izolaciji), Vedro Polje( 9 osoba u izolaciji), Luke ( 8 osoba u izolaciji) , Jezero-Privilica( 9 osoba u izolaciji), MZ Centar (2 osobe u izolaciji), MZ Veliko Založje ( 6 osoba u izolaciji), MZ Ružica ( 6 osoba u izolaciji), MZ Mali Lug ( 4 osoba u izolaciji), građani u samoizolaciji poštuje naredbu Kantonalnog štaba civilne zaštite USK-a. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći.

 

Javna kuhinja Imaret vršila je podjelu paketa i toplih obroka u MZ Ripač i MZ Orašac, a istovremeno je podijeljeno 33 obroka za korisnike kuhinje. Javna kuhinja Merhamet nastavila sa podjelom prehrambenih paketa u MZ Izačić i MZ Ozimice 2 . Planinarsko društvo Horizont zajedno sa organizacijom Pomozi.ba pokrenulo je javnu kuhinju za potrebe socijalno ugroženih osoba, a tokom jučerašnjeg dana otpočelo se sa pripremama za pripremanje 120 obroka za najugroženije građane sa područja Grada Bihaća i Općine Bosanska Krupa.

 

Crveni križ Grada Bihaća priprema također oboroke za socijalno ugrožene, a Centar za socijalni rad Bihać pored do sada podijeljenih 90 prehrambenih paketa, nastavio je sa podjelom paketa za socijalno ugrožene koji se nalaze na evidenciji centra i to u mjesnim zajednicama Pritoka, Vedro Polje, Zavalje, Skočaj i Bakšaiš.

 

JP Veterinarska stanica Bihać vršila je dezinfekciju slijedećih objekata: KIB Banka, Vakufska banka, Apoteka Pharma Nova, Mehlem Trade, Grawe osiguranje(4 poslovnice), Pekara Europa, Kerni-s(2 marketa), Bauerfind, Mesnica Dedukić, Ledo, Vindija, Lactalis, Violeta, Union foods, skladište Mujagić, stambeno-poslovna zgrada Pasarela, dezinfekcija prevoznih sredstava (kamioni i kombi vozila, dostavna vozila. Od ovih pobrojanih objekata urađen je i prostor oko njih).

 

Vatrogasna jedinica Bihać izvršila dezinfekciju ulica u naseljima Mali Lug, Veliki Lug, Čavkići, Mujadžići, Ćehići, Srebrenička, Trećeg bataljona, 502 Viteške brigade i Pokojska. ZU “Dom Zdravlja“ je izvršio dezinfekciju zgrade Zavoda za prostorno uređenje USK-a i Ministarstva poljoprivrede USK-a.

 

Upravitelji zgrada vrše pojačano čišćenje i dezinfekciju objekata kolektivnog stanovanja. Na osnovu radnog naloga izvršena je dezinfekcija 8 zgrada kojima je upravitelj firma Zijo i sin, 22 zgrade kojima je upravitelj firma GTO i 25 zgrade kojima je upravitelj JU Stanouprava:

STANOUPRAVA:

TO 2/14,16 OZIMICE I

TO 4/6,8 OZIMICE I

TO 9 OZIMICE I

TO 13/A OZIMICE I

TO 15/A OZIMICE I

TO 15/B OZIMICE I

TO 15/C OZIMICE I

TO 16 OZIMICE I

TO 17/A OZIMICE I

LAMELA 2 OZIMICE I

LAMELA 3/2 OZIMICE I

LAMELA 3/5 OZIMICE I

LAMELA 4 OZIMICE I

LAMELA 4/2 OZIMICE I

LAMELA 4/5 OZIMICE I

SPO I B OZIMICE I

SPO II/A OZIMICE I

SPO II/B OZIMICE I

SPO II/C OZIMICE I

S+4/A OZIMICE I

S+4/B OZIMICE I

STO 1 OZIMICE I

BLOK 6 D3 OZIMICE II

BLOK 7 D2 OZIMICE II

BLOK 12 L4 OZIMICE II

________________________________________________________________________

GTO DOO TO 1/6; 1/8, Sarajevksa, Ozimice I

GTO DOO TO 17/2, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I

GTO DOO TO 12/1;12/2, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I

GTO DOO P+12/1, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I

GTO DOO P+8/2, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I

GTO DOO Lamela 4/1, Ferhad paše Sokolovića, Ozimice I

GTO DOO Lamela 4/3, Ferhad paše Sokolovića, Ozimice I

GTO DOO Lamela 4/6, Hamdije Ćemerlića

GTO DOO Lamela CB1, Bosanskih šehida, Ceravci

GTO DOO Lamela CB4,Bosanskih šehida, Ceravci

GTO DOO Lamela CB2, Bosaskih šehida, Ceravci

GTO DOO Lamela CB3 L1, Bosaskih šehida, Ceravci

GTO DOO Lamela CB3 L2, Bosaskih šehida, Ceravci

GTO DOO Lamela CB6 Josipa Vancaša, Ceravci

GTO DOO Lamela ABC, Zaima Imamovića, Ceravci

GTO DOO Bihaćkih branilaca 73, Prekounje

GTO DOO Husrefa Redžića 4, Prekounje

GTO DOO Kombiteks P+8/1,Ćamila Sijarića, Hatinac

GTO DOO 5 Korpusa 12 B, Centar

GTO DOO Omera Novljanina, Privilica

GTO DOO H-5, V-og Korpusa, Centar

GTO DOO H-4, V-Ešrefa Kovačevića, Centar

 

Upravitelj ZIJO I SIN

 

Vasif Bega Bišćevića 16

Miroslava Krleže 2/2

L 3/3

L 3/4

L 4/4

Zaima Imamovića 54 (zgrada Bingo)

Vasif Bega Bišćevića 6

5. Korpusa 19

 

U toku je izvođenje građevinskih radova na izgradnji migrantskog centra na lokalitetu Lipa. Grad Bihać izdvojio je 50.000 KM za uređenje lokacije, a podršku je dala i Vlada USK-a, Vlada F BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH. Grad Bihać je preuzeo obavezu pripremanja parcele u vlasništvu Grada u smislu sanacije i održavanja pristupnog puta, nivelisanja i drenaže čitave parcele, izgradnje zaštitne ograde, obezbjeđivanja pitke vode i prečistača za fekalije, dezinfekciju i deratizaciju lokaliteta, te objezbjeđivanje usluge odvoza smeća.

Kanton je preuzeo obaveze u vezi aktivnosti izmještanja migranata sa ilegalnih lokacija i zdravstvenu zaštitu nakon što lokacija bude spremna za prihvat migranata. Donator, odnosno Delegacija EU u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH dogovorili da će privremenim prihvatnim centrom na lokalitetu Lipa upravljati IOM i DRC.

Uposlenici JKP Komrad nastavili su sa čišćenjem ulica i pješačkih staza.

 

Također, vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća