Bihać: Usvojene odluke o reprogramu kredita

Na danas održanoj 28. sjednici Gradskog vijeća Bihać, vijećnici su dvotrećinskom većinom dali podršku  Prijedlogu Odluke o zaduženju Grada Bihaća putem emisije obveznica Grada Bihaća.

Kako je istaknuto tokom rasprave, Odluka se našla pred gradskim vijećnicima na osnovu  zaključka sa tematske sjednice Gradskog vijeća o stanju sporta u Gradu Bihaću koja je održana 6. juna 2017. godine, gdje su svi vijećnici zauzeli stav da Gradska uprava zajedno sa JU za sport, odmor i rekreaciju razmotri te izvrši analizu i mogućnosti iznalaženja rješenja za poboljšanje uslova i povećavanje prostora za sportaše i rekreativce.

„Kada je u pitanju odluka o zaduženju putem obaveznica i naše namjere da dobivena sredstva usmjerimo ka obnovi dvorane Luke smatram da na ovom pitanju nema mjesta politici jer niko na ovom ne može dobiti političke poene jer se podrazumijeva da u današnjem vremenu imamo modernu dvoranu za sportaše i rekreativce. Odlučili smo se za obaveznice jer to dvorana Luke može nositi i budžet za ovo ne smije biti opterećen niti marku“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

JU za sport odmor i rekreaciju u saradnji sa renomiranim projektantskim kućama izradila je Projekat potpune rekonstrukcije i dogradnje dvorane Luke, sa procjenom troškova dogradnje još jednog novog parketa, dogradnje tribina, nekoliko novih malih sala, svlačionica i drugih sadržaja, kao i utopljavanje kompletnog objekta sa efikasnim grijanjem čija vrijednost iznosi oko 2.000.000,00 KM.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog Odluke o reprogramu i dodatnom zaduženju Grada Bihaća.Naime, u prethodnom periodu vršene su mnogobrojne analize u iznalaženju modela finansiranja nužnih infrastrukturnih projekata na području grada, a koji ne bi ugrozili trenutnu finansijsku stabilnost. Otplatom kreditnih obaveza u periodu 2017-2018. godina u iznosu 2.720.000,00 KM glavnice i 1.020.000,00 KM kamate u 2017. i 2018. godini Grad Bihać uspio je se po kreditnom sporazumu iz 2014. godine izvršiti umanjenje kamatne stope za 1,45 % sa kreditorom obzirom da je Grad Bihać redovnom otplatom bez kašnjenja značajno poboljšao položaj kod kreditora što je rezultiralo smanjenjem troška kamata kredita za 850.000,00 KM u odnosu na potpisani ugovor u 2014. godini.

„Razlika između mene i mojih prethodnika jeste u tome da sam ja vratio u protekle dvije godine rate kredite u iznosu od skoro 4 miliona KM i stvorio pretpostavke da danas idemo u reprogram kredita. Također, dva miliona KM koja ćemo dobiti kroz reprogram biti će isključivo utrošena u infrastrukturne projekte širom našeg grada“- naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Vijećnici su na današnjoj sjednici jednoglasno dali podršku i Prijedlogu Odluke za kratkoročno finansiranje Grada Bihaća.