Bihać više ne može podnijeti pritisak migranata, rješenje se ne nazire

Grad Bihać je pod velikim pritiskom zbog velikog priliva migranata, koji već dvije godine dolaze u ovaj grad, različitim prevoznim sredstvima, pokušavajući doći do susjedne Hrvatske, a nakon toga i nekih drugih evropskih zemalja.

Svaki prihvatni centar na području Bihaća je pun, a migranata ima jako puno i u ilegalnim privatnim smještajima.

Svakodnevno se mogu vidjeti na ulicama, po parkovima, kafićima, u prodavnicima ili na gradskom trgu. Građani Bihaća kažu da je jedan od najvećih problema smeće koje ostavljaju iza sebe i to što u velikom broju borave na gradskim ulicama.

O teškoj situaciji na području Grada govorio je Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

"Situacija, kao što ste vidjeli, nije baš zadovoljavajuća. Prevelik je pritisak na Grad Bihać. Kada su u pitanju ilegalni migranti, svakodnevno u Bihać stiže od 100-150 migranata. Jednostavno, Bihać ne može podnijeti taj pritisak. Svaki centar je pun. Novo rješenje se ne nazire", poručio je Moranjkić.

Smatra da su "oni zadnji koji trebaju ponuditi rješenje".

"Kao što znate, migracije ni sigurnost nije u nadležnosti lokalnih zajednica. Mi nemamo nikakve ovlasti. Vrlo teško je upravljati migrantskom krizom tamo gdje su posljedice. Migrantskom krizom se upravlja tamo gdje su uzroci, a oni su na istočnoj granici BiH. Uzroci su ti da ljudi koji uđu na istočnoj granici prođu 11 policijskih agencija u ovoj državi i niko ih do Bihaća ne pita za ime i prezime", pojasnio je Moranjkić.

Poručio je da Bihać trpi najveći pritisak. Ukoliko država ne iznađe rješenje za Bihać, Moranjkić kaže da oni ništa ne mogu uraditi.

"Mi smo ispucali sve moguće prijedloge. Prvo smo govorili da mi nismo ti koji trebaju predlagati lokaciju, dakle, mi ne možemo vršiti sigurnosne procjene i ne možemo određivati koja je to adekvatna lokacija. Onda su nas prisilili da mi predložimo lokacije. Kada smo predložili lokaciju Vučjak rekli su nam da ta lokacija ne odgovora. Kada smo predložili lokaciju Lipa rekli su nam da lokacija odgovara, ali da nije blizu škola, prodavnica, pošta... Sve ono što je došlo kao prijedlog odavdje, ne odgovara ili donatoru ili državi BiH", izjavio je Moranjkić.

Kako je kazao, zaključak da Bira mora biti zatvorena nije od jučer.

"To traje već pola godine i mi nekako uvijek čekamo pet do 12 da tražimo rješenje šta ćemo sutra. Evo, stvarno ne znamo šta će biti sutra. U Biri ima oko 1.500 osoba, u Borićima oko 500 osoba ranjivih kategorija, na Vučjaku oko 1.000. Sedra, koja je teritoriji općine Cazin ali je fizički bliže Bihaću, ima također oko 500 osoba. Mi sada u privremenim prihvatnim smještajima imamo oko 3.000 osoba. Sa sigurnošću možemo tvrditi da i u privatnim ilegalnim smještajima i na planini Plješevici kampuje još sigurno oko 1.000-1.500 osoba. Sigurno možemo reći da u Bihaću boravi između 4.000 i 5.000 migranata", dodao je Moranjkić.

Građani Bihaća nisu bili zainteresovani da stanu pred kameru jer, kako su neki naveli, poslije imaju probleme sa nekim građanima, ukoliko kažu da im smetaju migranti. Dakle, mišljenja su, kako su nam kazali, podijeljena jer ima i onih koji podržavaju migrante i onih koji se boje i ne žele ih u svom gradu.

Bajro je jedan od građana Bihaća koji je stao pred kameru Anadolije. Kako je kazao, migranti utiču na život građana u ovom gradu na sjeverozapadu BiH.

"Ovdje ih bude 50. Čovjek ne može proći od smrada. Evropska zajednica treba da nađe lokaciju za njih", pojasnio je Bajro dok stoji na gradskom trgu u Bihaću gdje se migranti svakodnevno okupljaju.

Smatra da im treba naći smještaj van grada.

"To treba evropska zajednica narediti, ne mogu se političari dogovoriti", dodao je Bajro koji nije želio otkriti prezime.

Da nije dobra situacija smatra i Haseda Kadić.

"Ja sam invalid i navečer ne mogu šetati. Bojim se. Živim blizu Vučjaka. Strah me i u gradu i kod kuće", pojasnila je Kadić.