Bihać: Za direktore škola organizirana obuka u pogledu vještina liderstva i upravljanja

few
Direktori osnovnih i srednjih škola s područja USK-a prisustvovali su danas seminaru naziva „Obrazovni menadžment i liderstvo ka kompetentnom rukovodiocu“. Ova vrsta obuke organizira se po drugi put u ovom Kantonu, a namjera je obučiti direktore škola liderskim vještinama. Seminar se inače sastoji od tri modula, a danas je u organizaciji DWW Internationala i Ministarstva obrazovanja USK-a, održan prvi kojem su prisustvovala 24 polaznika..

Direktorima obrazovnih ustanova, koji su po profesiji uglavnom pedagozi i nastavnici, da bi obavljali čelnu poziciju u školi najčešće nedostaje vještina dobrog menadžera. Osim liderstva ova pozicija od njih iziskuje i poznavanje ekonomije, prava i ostalih srodnih polja, njima inače stranih.

Upravo ovaj segment kao problem u rukovođenju ističe direktorica jedne od bihaćkih osnovnih škola. Prema onom što smo imali priliku zabilježiti, ona smatra da upravo ovakvi seminari su prilika za saznanja koja su potrebna u svakodnevnom radu. Kako kaže, život i praksa su u stalnim promjenama, te je potrebno i poznavanje i drugih naučnih disciplina ili profesija. U tome će im stručnim savjetima pomoći vanredni profesor Filozofskog fakulteta iz Beograda. Za njih će, kaže, organizirati naprednu obuku iz menadžmenta u obrazovanju kako bi im, iako u kratkom vremenu, pomogao da nadograde svoje upravljačko iskustvo.