Bihać: Za obnovu lječilišta ''Gata'' potrebna dva miliona KM

Zbog lošeg stanja smještajnih kapaciteta i dugogodišnjeg neulaganja, lječilište "Gata", u istoimenom mjestu nadomak Bihaća, susreće se posljednjih godina sa znatno smanjenim brojem korisnika usluga te javne ustanove.

Prema riječima Aide Perviz, direktorice lječilišta, sve je manje posjetilaca koji plaćaju pune cijene usluga, a najveći broj njih žali se na vrlo loše uslove smještaja i boravka.  Kaže kako su neophodne investicije u modernizaciju i uređenje soba, promjenu stolarije i uvođenje novih sadržaja kao što je internet kako bi se stvorili bolji uslovi.

"Jednostavno, pacijenti koji dolaze i žele da plate usluge i boravak sopstvenim novcem žele mnogo više nego što im mi možemo pružiti. Oni se na žale na medicinsku uslugu i kvalitet vode, već ukazuju kako ostale usluge nisu na nivou odgovarajućih standarda. Primjer su naše sobe koje vape za renoviranjem", istakla je Pervizova.
Prema njenim riječima, ova ustanova danas većinom služi potrebama javnog zdravstva, te joj je neophodna što hitnija sanacija. Ona je dodala kako već postoji plan za rehabilitaciju lječilišta, ali da je u te svrhe potrebno izdvojiti dva miliona maraka.

"Tim planom predviđeno je proširenje kapaciteta za još 19 soba, te izgradnja unutrašnjeg i vanjskog bazena. Međutim, pomenuta sredstva mi nemamo, a moguće bi ih bilo obezbijediti jedino privlačenjem investitora", kazala je Pervizova. Inače, pomenuto lječilište djeluje kao javna ustanova, a zbog teške finansijske situacije u USK, tamo godinama nema nikakvih ulaganja.

Trenutno radi s minimalnim kapacitetima, sa dva mala bazena koja ne mogu da zadovolje potrebe brojnih gostiju, a stručnjaci kažu kako je potrebna izgradnja mnogo većeg bazena i drugih sadržaja kako bi se zdravstveno-turistička ponuda podigla na mnogo viši nivo. Ranija istraživanja su pokazala kako termalni izvori na ovom području sadrže brojne minerale zbog čega ta voda ima ljekovita svojstva u liječenju brojnih bolesti,pišu Nezavisne.