Bihaćka promocija knjige Mostarska Hurqualya: (Ne)Zaboravljeni grad

Drugo predstavljanje knjige Mostarska Hurqualya: (Ne)Zaboravljeni grad održat će se u Bihaću, još jednom bosanskohercegovačkom gradu gdje je arhitekta Bogdan Bogdanović ostavio svoj trag gradeći čuveni Spomen park Garavice. To je i razlog zašto je ekipa koja stoji iza publikacije o Partizanskom spomen groblju u Mostaru odabrala Bihać kao mjesto gdje će se priča o antifašističkom nasljeđu Bosne i Hercegovine nastaviti.

Mostarska Hurqualya: (Ne)Zaboravljeni grad bilježeći stavove i emocije osoba čiji su se životi isprepleli sa prostornim ansamblom mostarskog Partizanskog spomenika, poziva na promišljanje antifašističke baštine koja se zbog svog značenja i vremena u kojem je nastala već dugi niz godina problematizira. Knjiga ukazuje da spomenik, iako urbanistički pasiviziran, nastavlja živjeti nove forme razumijevanja.

O tome kako se danas tretira spomenička kultura i o iskustvima rada na knjizi, govorit će urednici Marko Barišić, Aida Murtić i Alisa Burzić te recenzenti Elša Turkušić Jurić i Andrew Hodges, uz dovoljno prostora da i posjetioci učestvuju u razgovoru i o mostarskom i o bihaćkom spomeniku i podjele vlastita iskustva. Razgovor moderira Vlatka Lučić

Promocija će se održati u subotu 15.09.2018. u Gradskoj galeriji Bihać sa početkom u 20:00. U nedjelju, 16.09.2018. godine, za srednjoškolce i studente planirana je šetnja do Spomen parka Garavice.

Digitalna verzija publikacije je dostupna za besplatno preuzimanje na stranici www.nezaboravljenigrad.com, a na promociji posjetioce očekuju štampana verzija i promotivni cekeri.