Bihać/Lipa : Migranti će večeras u šatore - Stvoreni su minimalni uslovi za smještaj

.
- Ubrzano se u razapete šatore Oružanih snaga na Lipi postavljaju podovi, kreveti, radi se na dovođenju struje, čemu je i krajnje vrijeme, jer su se vremenski uslovi u ovom selu između Bihaća i Bosanskog Petrovca, gdje su posljednjih mjeseci smješteni migranti i izbjeglice, znatno pogoršali.

BIHAĆ, 8. januara - Snijeg i hladan vjetar pokazali su pravo zimsko lice u razrušenom kampu kojeg su napustili uposlenici IOM-a, pa je zbog toga i u kasnim popodnevnim satima počelo sa smještanjem migranata i izbjeglica u šatorsko naselje. Stvoren su minimalni uslovi za smještaj migranata i izbjeglica koji će nakon punih petnaset noći, večeras prespavati u toplim šatorima, koje su prije sedam dana postavili pripadnici Oružanih snaga BiH. Struja nije još uvijek prikopčana, potvrđeno nam je iz Službe za poslove sa strancima BiH, ali grijanje će biti obezbijeđeno električnim toplotnim topovima, a napajaće se putem agregata. 

Tokom protekla dva dana u šatore su smještani kreveti, čvrsti podovi, te grijanje. Treba napomenuti da je šatorsko naselje nastalo iz potrebe za hitnim smještanjem migranata u zimskim uslovima, jer nakon požara, oni nisu imali baš nikakav smještaj dostojan ljudskog bića. Premještanje migranata u šatore je uslov za slijedeću fazu radova na Lipi.

Od sada će glavnu riječ u kampu voditi Služba za poslove sa strancima, u saradnji sa MUP-om USK-a.