Bijedan čin: Jacques Houdek jadikuje da pjevačica iz BiH nepošteno uzima nešto što je namijenjeno Hrvatima

amira
A odakle je taj, kako ste rekli, Jacques? Ja sam cijeli katolički kalendar pregledao i između više od sedam stotina naših narodnih imena nisam, bogme, našao nijednog takvog”, rekao bi kogod neupućen da čuje kako Jacques Houdek procjenjuje ko može, a ko ne može dobiti hrvatsku diskografsku nagradu Porin.

Zbunio bi se domaćin načisto, kako se već mnogi ovdje zbunjuju čudnim ljudima čudnog imena, i ne bi mu se na kraju svidjelo objašnjenje da je Jacques naš, tek što je ime koje su mu dali mater i ćaća, prosto, seljačko Željko, zamijenio za otmjenije, francusko, valjda da ga stranci mogu lakše izgovoriti kad bude nastupao u pariškoj Olimpiji i londonskom Royal Albert Hallu.

Gadljivo je, složit ćemo se, ovako pretresati tuđe ime i podrijetlo, ali jednostavno ne možete odoljeti nakon što je Houdek na društvenoj mreži prijavio da se za Porina natječu osobe bez hrvatskog državljanstva, konkretno, Amira Medunjanin u kategoriji najbolje ženske vokalne izvedbe pjevačica, piše Ante Tomić za Slobodna Dalmacija.

Houdekovo jadikovanje da pjevačica iz Bosne nepošteno uzima nešto namijenjeno Hrvatskim estradnim umjetnicama bilo bi neumjesan nacionalistički ispad i da je pravno i policijski utemeljeno, a ono čak ni to nije. Medunjanin je građanka Republike Hrvatske, sa svim pravima koje uživa i njezin bijedni denuncijant Houdek. Sirotica i šupak Osim toga, pjesma “Što te nema”, s kojom je Medunjanin nominirana za Porina, snimljena je uživo u Puli, pred hrvatskom publikom, s impresivnom internacionalnom skupinom svirača, među kojima je i nekoliko sjajnih hrvatskih talenata, a meni najbolji trenutak na tome albumu djelić je upravo hrvatske muzičke baštine.

Uzmite kratki predah da na youtube poslušate kako su Amira Medunjanin i njezin pijanist Bojan Zulfikarpašić obradili podravsku narodnu “Čula jesam da se dragi ženi”, pjesmu u kojoj ostavljena žena najavljuje kako će otići na svadbu bivšeg ljubavnika sa stručkom ružmarina u jednoj ruci i malenim sinom u drugoj.