Bijedić: SDP bi mogao biti gubitnik na idućim izborima ako ne uđe u vlast u Tuzlanskom kantonu

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) danas je odlučeno da tuzlanski ogranak stranke još jednom pokuša okupiti građansku koaliciju za vlast u Tuzlanskom kantonu. Ukoliko blok od pet stranaka ne uspije postići dogovor, predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić rekao je da bi stranka mogla pretrpjeti posljedice.

Predsjednik SDP-a Tuzlanskog kantona Enver Bijedić koji je bio zagovornik da se u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH razgovara sa SDA i PDA vezano za formiranje vlasti, nije dobio podršku Glavnog odbora stranke. 

Nasuprot tome, Glavni odbor je odlučio da se da odobrenje za još jedno okupljanje građanske koalicije za vlast u kojoj bi pored SDP-a bili još i DF, SBB, Naša stranka i Stranka za BiH. Svi oni bi u Skupštini TK imali većinu od 19 zastupnika, a shodno dešavanjima iz veoma bliske prošlosti upitno je da li će spomenute stranke pronaći zajednički jezik, posebno DF i SBB.

Bijedić je u razgovoru za Klix.ba rekao da se odluka Glavnog odbora mora poštovati, a ukoliko se ne bi postigao dogovor s blokom 19, članovi SDP-a bi morali ponovo sjesti za sto i razgovarati.

"Sad je odluka takva kakva jeste i nadamo se da će se to i realizovati. Ako se to ne desi, onda se ponovo mora sjesti i pričati", kaže Bijedić za Klix.ba.

Ranije formirana koalicija koja je bila spremna za kreiranje vlasti u TK nedugo nakon sklapanja se raspala, na ne baš teškom ispitu. 

Naime, priča je propala prilikom izbora člana rukovodstva Skupštine TK Mahira Mešalića, inače DF-ovog kandidata. Tada je SBB nekoliko sati prije izbora na sjednici Skupštine TK naprasno promijenio odluku te je odbio podržati Mešalića.

Ovim potezom građanska koalicija se raspala, a SDP je sada tu da ponovo pokuša sklopiti kockice. Ukoliko u tome ne uspije, od priče za ulazak u vlast sasvim sigurno neće biti ništa. 

"Niko sa sigurnošću ne može reći kolike bi posljedice mogle biti ako SDP ode u opoziciju. Ali, mislim da bi SDP izgubio na sljedećim lokalnim, ali onda i na općim izborima", upozorio je Bijedić. 

Kada će SDP za isti sto pokušati okupiti predstavnike ostale četiri strake zasad nije poznato.

"U koordinaciji s predsjednikom Nerminom Nikšićem vidjet ću koji su sljedeći koraci. Sada nije poznato da li će predsjednici četiri stranke njih animirati iz Sarajeva, ili će to ići sa kantonalnog nivoa", naveo je Bijedić.