Bijeljina i dalje grad bez studentskog doma: Snalaze se kako znaju, kiriju plaćaju 200 KM

Iako u Bijeljini na javnim i privatnim univerzitetima i fakultetima studira između 5.000 i 6.000 studenata, ovaj grad još nema studentski dom.

Raspisan konkurs

Studenti iz drugih gradova RS i BiH, ali i iz država regiona, uglavnom  za smještaj unajmljuju manje stanove i garsonijere, često i sobe u privatnim kućama, po cijeni od 150 do 200 KM. U bijeljinskom Domu učenika, koji je svojevremeno sagrađen za potrebe smještaja učenika Poljoprivredne škole, osim srednjoškolaca iz susjednih općina, smještaj mogu dobiti i studenti.

Vladimir Vulović, direktor Doma učenika, kaže da ova ustanova ima oko 200 kreveta, te da se konkurs za smještaj prvo raspisuje za srednjoškolce.

- Mi smo 12. juna raspisali konkurs za smještaj učenika i konkurs traje do 31. jula. Učenici smještaj plaćaju 75 KM mjesečno, dok ostatak finansiraju resorno ministarstvo i Vlada RS. Ukoliko bude slobodnih mjesta, u avgustu ćemo raspisati i konkurs za smještaj studenata. Smještaj za studente košta 90 KM mjesečno - kaže Vulović.

Komentirajući opravdanost inicijative za gradnju novog studentskog doma u Bijeljini, Vulović kaže da ona ne bi mogla poteći od ove ustanove, već, prije svega, od lokalne zajednice.

Izrada elaborata

- Ako u Bijeljini ima oko 6.000 studenata, onda je sasvim razumljivo da se postavlja i pitanje kvalitetnog smještaja studentske populacije. Za takvu investiciju neophodno je izraditi elaborat o ekonomskoj opravdanosti, pronaći sredstva, a to mogu pokrenuti i realizovati lokalna zajednica i Vlada RS – ističe Vulović.