Bil Kozbi osuđen na kaznu zatvora od tri do deset godina

Zbog seksualnog napada

Američka televizijska ikona Bil Kozbi (Bill Cosby) odslužit će zatvorsku kaznu od tri do deset godina u državnom zatvoru u Pensilvaniji, odlučio je sud. Odsluži li punu kaznu, imat će 91 godinu kad izađe iz zatvora.

Kozbi se u ponedjeljak pojavio pred sudom u Pensilvaniji, na početku dvodnevnog ročišta na kojem mu je izrečena kazna za seksualni napad, pet mjeseci nakon što je proglašen krivim. 

Nije mi dozvoljeno da ga tretiram drugačije na temelju toga ko je on ili ko je bio - rekao je sudac izričući presudu, prenosi TMZ. Nagađalo se da bi Kozbi (81), poznat kao "Američki tata" zbog svoje očinske uloge u popularnoj humorističnoj seriji iz osamdesetih godina imena "Cosby Show", mogao dobiti maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora zbog drogiranja i seksualnog napada na Andreju Konstand (Andreu Constand) 2004. Ipak, neki stručnjaci rekli su da zbog njegove poodmakle dobi ne vjeruju da će mu biti izrečena tako drakonska kazna. Ovaj komičar proglašen je krivim 26.aprila po sve tri tačke optužnice. Osamdesetjednogodišnji glumac izgledao je smireno po dolasku u sudnicu, i često je pogledavao prema svom advokatskom timu. Članovi njegove porodice nisu bili prisutni u sudnici, ali je tamo bila obitelj Andree Kostand. Sestra, majka i otac žrtve jedan za drugim sjeli su na stolicu za svjedoke kako bi ispričali što je sve taj događaj promijenio u njihovim životima.

 

Živim s tom traumom iz dana u dan - rekla je Andrejina majka, dok je otac kazao da je morao početi uzimati tablete za spavanje nakon što je saznao za incident. Kratko se sudu obratila i Andreja Kostand kazavši da samo traži pravdu.

Kao što je ona rekla, gospodine Kozbi, uzeli ste njezin prekrasan, zdravi mladi duh i slomili ga - rekao je sudija. Kozbijev advokat kaže da njegov klijent ne bi smio biti na popisu "seksualnih predatora", dok državna tužiteljica Tresi Piatovski (Tracy Piatkowski) kaže da zakon nije donesen da bi se nekoga osramotilo, već da bi se zaštitili građani. Psihologinja Kristen Dadli (Dudley) kazala je da Kozbi ima nekontroliranu potrebu zlostavljati mlade žene a to čini pomoću moći i prestiža, što ga svrstava u kategoriju "seksualnih predatora". 

Američka akademija filmskih umjetnosti i nauka u maju je izbacila Kozbija i Oskarom nagrađenog režisera Romana Polanskog. Oni su bili prvi članovi koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila prošle godine nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u industriji zabave. Nekad moćan filmski producent Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein) izbačen je u oktobru nakon što ga je nekoliko žena optužilo za desetljeća seksualnog uznemiravanja, što je i pokrenulo društveni pokret #MeToo.