Bildt: Srbija će morati priznati Kosovo, u Dodikovom interesu je funkcionalna BiH

Bildt
Prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i ministar vanjskih poslova Švedske

 

U jednom trenutku Srbija će morati priznati Kosovo. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom momentu imao je snage za takvu odluku, ali taj je trenutak propustio. No, on zna da je to ključ za put Srbije prema Evropskoj uniji, kazao je u intervjuu za Politicki.ba Carl Bildt.

Prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, ministar vanjskih poslova Švedske, istaknuti zvaničnik međunarodne zajednice koji je posredovao u nizu kriznih situacija u svijetu, danas je u "mirnijim vodama". Trenutno, uz ostalo, ko-predsjedavajući je Evropskog vijeća za vanjske odnose, utjecajne nevladine organizacije koja se bavi promišljanjima o vanjskoj politici.

U intervjuu je ocijenio da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države konačno počinju raditi zajednički, ali je mišljenja da evropska perspektiva ovog regiona nikad nije bila udaljenija.

- Volio bih da SAD i EU rade još tješnje. Imam dojam da su SAD zainteresiranije za pitanja u vezi Izraela i Kine, pa i za Kosovo-Srbija dijalog. No, nadam se da će se to promijeniti i da će više podržavati EU dijalog, kako su to nekada radili - kazao je.

Podsjeća da EU perspektiva ovisi o toku reformi u svakoj od država, a BiH je užasno prespora dok su reforme u Srbiji nažalost usporene. Izrazio je nadu da će lideri u svakoj od država shvatiti urgentnost potrebe da krenu naprijed posebno imajući u vidu činjenicu da mladi ljudi odlaze što bi morao biti poziv na buđenje.

Govoreći o izborima u Crnoj Gori nakon kojih je opoziciona koalicija najavila da neće biti bitnih promjena vanjske politike te zemlje te da se neće napuštati NATO i odustajanja od pristupanja EU, Bildt napominje da su oni u tome bili jasni što i jeste važno.

- U jednom momentu, zdravlje demokratije u Crnoj Gori zahtijevalo je promjenu. Bitno je da je ona došla nakon što je država čvrsto postavila kurs o važnim pitanjima - stava je.

Osvrnuo se na dijalog Kosova i Srbije, naglašavajući da bi ideja razmjene teritorija bila opasna diverzija koja je koštala godina i godina i napretka u pregovorima. No, sada, posebno ovaj EU kolosijek mora dobiti na ubrzanju i početi se kretati naprijed.

- Potrebno je provoditi ono što je već (davno) dogovoreno, a nikada nije stvarno realizirano. Dosta od toga i jeste ponovljeno u dokumentima koji su nastali nakon sastanka u Washingtonu - dodao je Bildt.

Carl Bildt poručio je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku da je i u njegovom interesu funkcionalna Bosna i Hercegovina.

- Kosovo je nezavisna država. I tom pitanju nema vraćanja. Dodik zna da od nezavisnosti Republike Srpske nema ništa. U svakom mogućem obliku. Pa to ni Srbija ne bi priznala. Ustvari, i on treba težiti izgradnji nekog oblika koherentnije strukture vlasti unutar BiH, nešto slično ustroju RS-a. I baciti se na provođenje reformi - kazao je Bildt.

Smatra da Bosna i Hercegovina ima budućnost i kao nezavisna i suverena država, ali i kao članica Evropske unije iako ulazak u EU ni za jednu od država regiona nije nadohvat ruke, odmah tu iza ugla.

No, zaključuje u intervjuu za Politicki.ba, da čak i oni u EU koji su suzdržaniji prema i priči o proširenju, svjesni su i slažu se s time da su vrata svim državama zapadnog Balkana otvorena. To će osigurati budućnost BiH, unutar EU, zajedno sa Srbijom i Hrvatskom, kao članicama Unije.