Birači prate, bilježe i pamte, a izbori će to i potvrditi; Kako SDA-ov ministar Cikotić utiče na to?

selmo
Dok užurbano traju pripreme za zvaničnu kampanju i dok neumorno već traje nezvanična, a stranke analiziraju slabe tačke i realne šanse za glas više, zanimljivo je pratiti kako SDA bez ikakvog koncepta i osjećaja da su pred izborima, puštaju svoje kadrove da idu iz greške u grešku i pri tome ih ohrabruju. Jedan od brojnih primjera koji su se desili u zadnje vrijeme jeste slučaj ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića.

 

Još uvijek odzvanjaju njegove seksi ideje o migrantima i njihovo percipiranje kao spasa za turizam i sanaciju korona posljedica po ovu granu, i to u trenutku dok svi građani imaju opravdan strah, a naročito oni u Krajini gdje je situacija po ovom pitanju odavno alarmantna.

Njegove nedavne posjete Banjoj Luci i Zvorniku nisu ništa do parada na kojoj je ponosno prošetao crnu uniformu, koju do tada javnost u Bosni i Hercegovini nije imala priliku vidjeti – posljednja moda, inspirisana nekadašnjim JNA uniformama.

Takav mu je i Kabinet, podsjeća dosta na reprezentaciju bivše Jugoslavije – Saša Kecman iz Banja Luke, član i vrijedni aktivista SDA Banja Luke, potom savjetnici Amira Mašović, koja je zbog loše saradnje sa ministrom Edinom Ramićem utočište tražila kod Cikotića, te Omar Filipović koji je kao svršenik privatnog pravnog fakulteta iz Banja Luke zadužen u sklopu ministarstva za tajne podatke, ali i Davor Selak simpatizer i aktivista SDA, te na čelu ove reprezentacije vjerni pratilac Cikotića i njegov prijatelj, Senahid Godinjak, poznat po brojnim stranačkim transferima kao što su SDP 2010 kada je dobio i funkciju u preduzeću “ZOI 84”, pa Stranka za BiH ispred koje je bio i kandidat za načelnika općine Ilidža 2012. godine. Takve reference valjda su poželjne i učvrstile su Cikotića u odluci da mu upravo on, bude prvi saradnik.

Kada ne pravi gafove,  ovaj SDA ministar svu svoju snagu usmjerava na Banja Luku i hrvatsko biračko tijelo, vjerovatno a bi im pokazao da se HDZ bez potrebe usprotivio njegovom imenovanju.
Svakako, pripadnici svih naroda poželjni su u kabinetima ministara, ali samo ukoliko posjeduju profesionalne reference. Puka postavljenja iz prijateljskih razloga, Bošnjaka, Srba ili Hrvata samo da bi se nekome dokazalo nešto, nepoželjan je i davno prevaziđen model djelovanja.

Ovakvo njegovo ponašanje u izbornoj godini čine da se neodlučni glasači, oni koji misle da bi SDA ipak trebalo dati šansu, odluče da je uskrate i svoj glas daju negdje drugo. Glasače posebno frustrira činjenica što rukovodstvo ove stranke brani njegove gafove i ohrabruju ga u novim.

Do kampanje, a i izbora ostalo je jako malo. U svojim izjavama uvijek kao nosioci javnih funkcija svi treba da budu odmjereni i jasni, a u svojim djelovanjima konkretni. To građani očekuju, to priželjkuju i time će se sigurno voditi pri donošenju odluke kome da daju svoj glas, jer slobodnomisleći pojedinci koji ne duguju nikome ništa sve su brojniji, glasniji i odlučniji da utiču na kreiranje pozitivnog životnog okruženja, okruženja koje neće htjeti napustiti i u kojem će zasnivati svoje porodice, djelovati i razvijati se.