Bišćani traže zabranu prevoza migranata

Vijeće Grada Bihaća na vanrednoj sjednici povodom migrantske krize u četvrtak naveče donijelo je čak osamnaest zaključaka, od kojih je prvi da će vanredno zasjedati svakog mjeseca.

Zahtjevi vlastima

Vijeće je zatražilo da se Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i dvije entitetske vlade hitno uključe u rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, da u potpunosti zatvore istočnu granicu BiH i zabrane transport migranata i izbjeglica kroz BiH prema Krajini, posebno putem željezničkog saobraćaja. Iako je bilo vijećnika koji su tražili da se linija talgo-voz privremeno ukine, takav zaključak nije usvojen.

Zatim, od Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH zahtijevaju hitno donošenje strategije upravljanja migrantskom rutom kroz BiH, kako bi se teret ravnomjerno rasporedio unutar zemlje i smanjio direktan pritisak na Bihać. Od Vlade Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a traže koordinaciju sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Graničnom policijom BiH, a da se osigura za sada neuspješna zaštita istočne državne granice, kao i zabrana transporta migranata preko RS-a do USK-a.

Od Ministarstva vanjskih poslova traže reakciju prema institucijama Republike Hrvatske, koja vraća migrante i izbjeglice na područje Unsko-sanskog kantona na nelegalan način. Gradsko vijeće traži od ambasadora zemalja iz kojih dolaze migranti da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema.

Od zastupnika u Sarajevu traže da iniciraju vanredne sjednice u Parlamentu BiH i Parlamentu Federacije BiH zbog ove problematike, te konstantno insistiraju na ispunjenju zaključaka.

Utvrđeni kapaciteti za privremeni smještaj migranata i izbjeglica u Bihaću su 2.000 osoba i neće prihvatiti veći broj. Bez saglasnosti Gradskog vijeća više se ne smiju otvarati novi smještajni kapaciteti niti proširivati sadašnji.

Dalje, od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da odmah preuzme upravljanje privremenim prihvatnim centrima, donese kućni red i ograniči kretanje migranata i izbjeglica u Bihaću. Također, zahtijevaju konstantno prisustvo policijskih službenika na ključnim lokacijama u centru grada i na drugim lokacijama gdje je povećana koncentracija izbjeglih.

Traži se pojačan inspekcijski nadzor privatnih objekata i kuća koji služe za iznajmljivanje i boravak migranata, a zbog zdravstveno-epidemioloških rizika.

- Poslovna zgrada - bivša tvornica Bira ne posjeduje nikakvu saglasnost Gradskog vijeća niti gradonačelnika da služi kao prihvatni centar za migrante i izbjeglice, konstatovano je i zatraženo da se migranti iz tog centra u roku od tri mjeseca izmjeste van naseljenog područja i da se Bira zatvori.

Vijećnici su kao alternativne lokacije pominjali vojne kasarne, javlja Oslobođenje.ba.

Lažne vijesti

Ukoliko se za tri mjeseca ne izmjeste, gradonačelnik je obavezan zatražiti inspekcijski nadzor i pečaćenje objekta. Đački dom u Borićima ostaje otvoren, ali isključivo za smještaj porodica sa djecom.

Grad Bihać također osuđuje uskogrudne i ksenofobične komentare na internetu, uz plasiranje lažnih vijesti koje stvaraju paniku među građanima. S migrantima nije nemoguće živjeti, ali se migranstka kriza mora moderirati, smatraju vijećnici, a država konačno mora početi da radi svoj posao.